• Dom. Giu 23rd, 2024

Atlantis is real: Official discovery of Atlantis, language and migrations

Atlantis is the Sardo Corso Graben Horst underwater continental block submerged by the Meltwater Pulses and destroyed by a subduction zone, Capital is Sulcis

Versioni 186 Zbulimi i Ishullit të Atlantidës, Kopshti i Hesperidëve, Shtyllat e Herkulit, Liqeni Tritonidi, Gorgonet

Version 547 Die Entdeckung des sardisch-korsischen Atlantis, auch Meropis, Nibiru, Tirrenide und sardisch-korsischer geologischer Block genanntVersion 547 Die Entdeckung des sardisch-korsischen Atlantis, auch Meropis, Nibiru, Tirrenide und sardisch-korsischer geologischer Block genannt
Spread the love

Vijat batimetrike të bllokut sardeno-korsikan duket se tregojnë të paktën katër ngritje të nivelit eustatik njëra pas tjetrës; këto ngritje të niveleve të Oqeanit Atlantik Paleolitik, i quajtur sot Deti Mesdhe, pas një sërë nomenklaturesh në gjuhë dhe kultura të ndryshme: Mare Nostrum për romakët, për ta krahasuar me Mare di Atlas, ose Oqeanin Atlantik.

Në lashtësi mund të kuptoheshin përmbysjet e nivelit eustatik të Oqeanit Atlantik Paleolitik (që sot njihet me emrin Deti Mesdhe dhe nuk do të lodhem duke e përsëritur për të lejuar lexuesin të asimilojë këtë pohim të ri dhe shumë të rëndësishëm). nga parahistorianë sikur të ishin “përmbytje” të pabesueshme, “përmbytje universale” për të qenë të saktë, siç janë transmetuar deri tani nga fe, mite dhe besime të shumta të gjithë pellgut të Mesdheut sot. Ndoshta fakti që u quajt Oqeani Atlantik është raportuar tashmë nga i nderuari Prof. Sergio Frau (2002): edhe sikur të mos e kishte raportuar, është një pasojë e nënkuptuar e faktit që Shtyllat e Herkulit ishin midis Siçilisë. dhe Tunizia. Bleva tekstin e Fraut, por për fat të keq jam shumë dembel për ta studiuar, shumë i ngadalshëm për ta lexuar, për më tepër kam një vështirësi të pabesueshme për ta kuptuar, sepse teksti (dhe autori) është aq i kulturuar dhe erudit sa nuk mund ta ndjek në arsyetimin e tij, mbi të gjitha sepse këto tema janë shumë të rënda për mua dhe nuk i njoh. të gjitha. Në të vërtetë, është e pabesueshme që e kuptova këtë informacion, sepse nuk jam absolutisht specialist në këto disiplina. Përsëri: Oqeani Atlantik paleolitik nuk përkon me Mesdheun: ai ndalet në ngushticën midis Siçilisë dhe Tunizisë; Mesdheu është mbivendosja e tij, siç do të thoshte dikush për sa i përket matematikës së grupit, pasi përfshin edhe pjesën tjetër të detit, atë përtej Shtyllave të Herkulit ku është vendosur gabimisht nga Frau (2002), deri në brigjet libaneze. Oqeani Atlantik Paleoliti-Mezolitik është vetëm ai që rrethon bllokun gjeologjik Sardeno-Korso-Atlantik. sepse teksti (dhe autori) është aq i kulturuar dhe erudit sa nuk mund ta ndjek në arsyetimin e tij, mbi të gjitha sepse këto tema janë shumë të rënda për mua dhe nuk i njoh fare. Në të vërtetë, është e pabesueshme që e kuptova këtë informacion, sepse nuk jam absolutisht specialist në këto disiplina. Përsëri: Oqeani Atlantik paleolitik nuk përkon me Mesdheun: ai ndalet në ngushticën midis Siçilisë dhe Tunizisë; Mesdheu është mbivendosja e tij, siç do të thoshte dikush për sa i përket matematikës së grupit, pasi përfshin edhe pjesën tjetër të detit, atë përtej Shtyllave të Herkulit ku është vendosur gabimisht nga Frau (2002), deri në brigjet libaneze. Oqeani Atlantik Paleoliti-Mezolitik është vetëm ai që rrethon bllokun gjeologjik Sardeno-Korso-Atlantik. sepse teksti (dhe autori) është aq i kulturuar dhe erudit sa nuk mund ta ndjek në arsyetimin e tij, mbi të gjitha sepse këto tema janë shumë të rënda për mua dhe nuk i njoh fare. Në të vërtetë, është e pabesueshme që e kuptova këtë informacion, sepse nuk jam absolutisht specialist në këto disiplina. Përsëri: Oqeani Atlantik paleolitik nuk përkon me Mesdheun: ai ndalet në ngushticën midis Siçilisë dhe Tunizisë; Mesdheu është mbivendosja e tij, siç do të thoshte dikush për sa i përket matematikës së grupit, pasi përfshin edhe pjesën tjetër të detit, atë përtej Shtyllave të Herkulit ku është vendosur gabimisht nga Frau (2002), deri në brigjet libaneze. Oqeani Atlantik Paleoliti-Mezolitik është vetëm ai që rrethon bllokun gjeologjik Sardeno-Korso-Atlantik.

Bathimetria 3D e Oqeanit Atlantik Mesolitik, i njohur tani si Deti Mesdhe
Bathimetria 3D e Oqeanit Atlantik Paleolitik që tani njihet si Deti Mesdhe

Zbulime befasuese në Sardenjë: artefakte paleolitike që datojnë 500,000 vjet më parë

Zbulimet e fundit arkeologjike në Sardenjë kanë nxjerrë në dritë objekte paleolitike që datojnë 500,000 vjet më parë. Artefaktet më të vjetra të gjetura në Sardenjë datojnë që nga Paleoliti i Ulët dhe u gjetën në Anglona, ​​në pjesën veriore të ishullit. Këto janë objekte stralli dhe kuarciti që datojnë midis 450,000 dhe 120,000 vjet më parë.

Këto artefakte përfaqësojnë disa nga dëshmitë e para të pranisë njerëzore në Sardenjë dhe na japin informacion të vlefshëm mbi jetën e banorëve të ishullit gjatë Paleolitit të Ulët. Flint dhe kuarciti janë dy lloje gurësh që janë përdorur për të bërë vegla dhe armë gjatë Paleolitit.

Bathimetria 3D e Oqeanit Atlantik Mesolitik, i njohur tashmë si Deti Mesdhe 2
Bathimetria 3D e Oqeanit Atlantik Paleolitik tani i njohur si Deti Mesdhe 2

Muzeu Arkeologjik dhe Paleobotanik i Perfugas ekspozon gjetje nga e gjithë zona e Anglonës, duke përfshirë artefakte nga Paleoliti i Ulët (500,000-120,000 vjet më parë). Ky muze u ofron vizitorëve mundësinë për të admiruar këto artefakte të lashta nga afër dhe për të mësuar më shumë për historinë e Sardenjës parahistorike.

Nëse dëshironi të dini më shumë për artefaktet paleolitike të gjetura në Sardenjë, ju rekomandoj të vizitoni Muzeun Arkeologjik dhe Paleobotanik të Perfugas ose të bëni më shumë kërkime mbi këtë temë. Këto zbulime arkeologjike përfaqësojnë një mundësi unike për të thelluar njohuritë tona për historinë e Sardenjës dhe jetën e banorëve të saj të lashtë.

Një ndryshim i ri paradigme po ndodh, siç shpjegohet nga Thomas Kuhn në tekstin e titulluar “Struktura e revolucioneve shkencore”: paradigma sardeno-korsikane-atlanteane.

Atlantida në Oqeanin Atlantik Mesolitik sot quhet Deti Mesdhe
Atlantida në Oqeanin Atlantik Paleolitik sot quhet Deti Mesdhe

Përpjekje për demonstrim shkencor të ekzistencës së Ishullit të Atlantidës, i cili përkon me bllokun gjeologjik Sardeno-Korsikan, që tani e tutje quhet blloku Sardeno-Korsikan-Atlantis ose Atlantis .

Për të vlerësuar një teori shkencore, duhet të merren parasysh disa kritere, të tilla si qëndrueshmëria, falsifikueshmëria, parashikueshmëria dhe verifikueshmëria. Në këtë tekst, duke filluar nga versioni 138, do të përpiqem të respektoj këto kritere shkencore, duke i studiuar kur është e nevojshme për t’i kuptuar më mirë. Unë ende nuk jam në gjendje të bëj një punim shkencor.

Për të vlerësuar besueshmërinë e një burimi duhet të merren parasysh disa faktorë, si autoriteti i autorit, cilësia e informacionit, burimet e cituara, metoda e përdorur dhe konsensusi i komunitetit shkencor. Nëse një burim nuk i plotëson këto kritere, ka të ngjarë të jetë jo i besueshëm ose i rremë.

Batimetria 3D e Oqeanit Atlantik Mesolitik, i njohur tani si Deti Mesdhe 3
Bathimetria 3D e Oqeanit Atlantik Paleolitik tani i njohur si Deti Mesdhe 3

Riinterpretimi shkencor i tregimit për Kopshtin e Hesperidëve

Kopshti i Hesperidëve dha fruta të arta dhe ndodhej në skajet e tokës së njohur; është gjetur një analogji me historinë në dukje mitologjike të Hesperidëve në toponiminë sardenë: në fakt ekziston një lokalitet i quajtur Fruttidoro, i vendosur në lokalitetin Capoterra, në Sardenjë.. Capoterra, nga sardinezja Caputerra, më pas në latinisht “Caput Terrae”, është “koka e tokës”, pra skaji ekstrem i njohur në antikitet (Mesolit / Neoliti i hershëm, rreth 11600 vjet më parë, për të patur një datë të përafërt por të dobishme. mirëkuptim), ndërsa vendndodhja aktuale e Fruttidoro në Capoterra do të ishte Kopshti legjendar i Hesperides. Ky zbulim i ri ende nuk është kundërvleftësuar nga studiuesit dhe as nuk janë bërë stratigrafi për kundërverifikimin relativ. Kopshti i Hesperidëve ndodhej në Oqeanin Atlantik, i cili siç shpjegohet në faqen e internetit atlantisfound.it, ishte emri mezolitik i detit që rrethonte ishullin që në atë kohë ishte tokë Sardeno-Korso-Atlantike. Prandaj, Ishujt Hesperides duhet të kenë qenë emrat arkaikë me të cilët u përcaktuan Sardenja dhe Korsika në mijëvjeçarët pas gjysmë-zhytjes së bllokut gjeologjik Sardeno-Korsikan. Hesperidum Insulae, “Ishujt e mbrëmjes”, sepse në perëndim të diellit, kur grekët shikonin drejt perëndimit, duke lundruar në atë drejtim nga pozicioni i tyre më i largët, pra me shumë mundësi nga ishulli Ischia, ata panë 2 ishuj të largët, të cilët sot njihen me emrat e Sardenjës dhe Korsikës, dhe që janë pllaja të tokës së shfaqur të bllokut gjeologjik gjysmë të zhytur sardeno-korsikan. Gjuhëtari dhe glotologu Massimo Pittau analizoi vendndodhjen e Kopshtit të Hesperidëve, duke e vendosur atë me sa duket në Sardenjë dhe duke vënë në dukje se ishte ende një legjendë; Unë, nga ana tjetër, në injorancën time tullac, shkoj më tej dhe propozoj që nuk është një legjendë, por një vend i vërtetë që ndodhet në Fruttidoro di Capoterra, sipas asaj që thuhet ndryshe nga miti. Natyrisht, një studiues serioz duhet të studiojë të gjithë toponiminë e Kapoterrës dhe lokaliteteve afër, për të verifikuar emrat më të vjetër tek të cilët është e mundur të ktheheni dhe nëse në të kaluarën quheshin në mënyra të tjera. Sido që të jetë, do të ishte e përshtatshme një analizë e mirë e bazuar në arkeologjinë satelitore, për të nxjerrë në pah vendbanime shumë të lashta, mezolitike apo neolitike, të pranishme në kantier ose nën kantier (sepse me shumë mundësi deri tani ato do të zhyten nga shtresat e mbivendosura gjatë mijëvjeçarëve ). Pas këtyre interpretimeve, ne mund të analizojmë aspekte të tjera të mitologjisë: Teti ishte një Sardenjë. Peleus u martua me një Sardenjë, por grekët i quajtën “nimfat e detit”. Kopshti i Hesperidëve është në Fruttidoro di Capoterra, në Sardenjë, midis maleve Atlas, pra maleve Sulcis dhe Oqeanit Atlantik Paleolitik, pra Detit Mesdhe aktual.

Herodoti konfirmon se kryeqyteti i Atlantidës është Sulcis në Sardenja e sotme
Herodoti konfirmon se kryeqyteti i Atlantidës është Sulcis në Sardenja e sotme


Pse quheshin malet e Atlasit në kohët e lashta? Sepse Sulcis ishte kryeqyteti i Atlantidës, por mbi të gjitha sepse Poseidoni fillimisht e rrethoi qendrën e Sulcis duke e rrethuar me rrathë uji dhe toke, për të mbrojtur Kliton, kur lundrimi nuk ekzistonte ende, në një epokë aktualisht ende të papërcaktuar. Poseidoni ishte një sundimtar i lashtë sardinez i Korsikan Atlanteas, ai nuk ishte një Zot. Ne të gjithë e dimë se faraoni shihej si një Zot, por që ai ishte në të vërtetë një njeri është i njohur për të gjithë. Ky koncept quhet “euhemerizëm”. Djali i parë i Poseidonit dhe Klitos, Atlasi, i pari nga 5 çiftet e binjakëve (10 vëllezër gjithsej) mori emrin e Mbretit të parë të Atlantidës dhe mori në zotërim Sulcisin. Kjo është arsyeja që në kohët e lashta i quanin malet vullkanike të Sulcis me emrin malet e Atlasit.
Prandaj, kur në antikitet thuhej se Kopshti i Hesperidëve ndodhej midis “maleve të Atlasit” dhe Oqeanit Atlantik (Paleolitik, d.m.th. Deti Mesdhe), vendndodhja gjeografike është e përsosur dhe e saktë: Fruttidoro di Capoterra në fakt ndodhet. midis maleve të Atlasit dhe Mesdheut, pikërisht aty ku e kishin vendosur disa historianë të lashtë.

Lokalizuar Kopshtin e Hesperides në Frutti D'Oro të Capoterra në Sardenjë
Lokalizuar Kopshtin e Hesperides në Frutti D’Oro të Capoterra në Sardenjë

Rrëmuja ndodhi më vonë, kur Oqeani Atlantik u zhvendos, siç është vënë në dukje tashmë para meje nga Gent.mo dhe pozitivisht i jashtëzakonshëm Sergio Frau (2002), i cili vuri në dukje pozicionin primordial të Shtyllave të Herkulit, nga i cili mund të saktë të konkludohet se Oqeani Atlantik u kalua menjëherë mbi ta.
Teti ishte eponimi i qytetit të Sardenjës që ende quhet Teti. Prandaj gjuetia e derrit të egër u zhvillua në Sardenjë: ky përdorim ekziston ende.

Kontributi shumë interesant i Geopop që tregon ishullin Sardenjë Corso Atlantis kur ishte tokë gjatë Paleolitit:
https://www.youtube.com/watch?v=JM-n3IqZRCo

Burimet për gjetjen e Atlantidës

Ka dëshmi gjenetike, tektonike, arkeologjike, hidrografike, gjeologjike, gjeografike, paleontologjike, fonologjike, onomastike, toponimike dhe gjuhësore për ekzistencën e Atlantidës, të cilat do të renditen më poshtë në këtë faqe. Teksti do të korrigjohet pafundësisht, në përpjekje për të krijuar një tekst të lexueshëm për komunitetin shkencor.

Në këtë paragraf do të mbledh në mënyrë koherente burimet që kam përdorur për kërkimin e Atlantidës.

Këtu është një listë e disa burimeve shkencore që mbështesin pretendimin se Sardenja dhe Korsika ishin një ishull i madh në Pleistocen:

 1. Gjeomorfologjia nëndetëse e shelfit kontinental jugperëndimor të Sardenjës (Deti Mesdhe): Vështrime mbi ndryshimet e fundit maksimale akullnajore të nivelit të detit dhe mjediset e ngjashme
 2. Ruajtja e formave të tokës moderne dhe MIS 5.5 erozive dhe
  strukturave biologjike si shënues të nivelit të detit: një çështje fati?
 3. Ndryshimi relativ i nivelit të detit në Gjirin Olbia (Sardenjë, Itali), një port historikisht i rëndësishëm mesdhetar
 4. Ndryshimi i nivelit të detit gjatë Holocenit në Sardenjë dhe në
  Adriatikun verilindor (detin Mesdhe qendror) nga
  të dhënat arkeologjike dhe gjeomorfologjike

 

Për popullsinë e bllokut të Sardenjës së Korsikës mund të konsultoheni:

Marrë nga wikipedia:

 1.  Mario Sanges,  Banorët e parë të Sardenjës  ( PDF ), në Darwin Quaderni, janar 2012, Darwin, 2012, f. 32-39. URL aksesuar më 15 tetor 2013 .
 2.  Shko te: a  b  Giulio Badini,  Sardenjë, njerëzit e parë mbërritën 250,000 vjet më parë , në Archivio storico Corriere della Sera, Archiviostorico.corriere.i, 2002.  URL-ja u shikua më 25 nëntor 2013  (arkivuar nga url-i origjinal  33 dhjetor më 20 ) .
 3.  www.nurighe.it – IL TAG , su nurighe.it. URL e aksesuar më 4 maj 2016 .
 4.  Julien Vandevenne,  Le doigt sur l’homo sardaignus? , në Archives du Quinzième jour du mois, mensuel de l’Université de Liège., www2.ulg.ac.be, 2002.  Marrë më 25 nëntor 2013  (arkivuar nga url-ja origjinale  më 18 shtator 2020) .
 5.  Barbara Wilkens,  The phalanx of the Nurighe cave near Cheremule: rishikim dhe informacion i ri  lidhja e prishur ] , në Sardenjë, Corsica et Baleares antiqvae: An International Journal of Archaeology, www.academia.edu, 2011.  Marrë më 25 nëntor 201 .
 6. ^  Paolo Melis,  Kërkime prehistorike dhe protohistorike në Sardenjë: zhvillime të reja , në  Arkitekturat e Sardenjës prehistorike: hipoteza dhe kërkime të reja , Proceedings of the Nuoro conference of 15 Tetor 2004, 2007, pp. 30-43
 7.  Sandra Guglielmi,  Amsicora , banori më i vjetër i Sardenjës , në ArcheoIdea, Archeomilise.it, 2011.  Marrë më 8 shkurt 2015 .
 8.  Unione Sarda,  Amsicora: një burrë 9000-vjeçar. I varrosur në Arbus, ai është babai  i Sardenjësve  .
 9.  Adn Kronos (  Arkeologjia, Amsicora e gjetur: skeleti më i vjetër i njeriut në Sardenja) , në www1.adnkronos.com, Adnkronos.com, 2011.  Marrë më 8 shkurt 2015  (arkivuar nga url-ja origjinale  më 4 mars 2016) .
 10.  Sandra Guglielmi,  “Amsicora”, banori më i vjetër i Sardenjës , në archeomolise.it, 2011.  Marrë më 8 shkurt 2015 .
 11. Sondaar, Paul; Elburg, Rengert; Hofmeijer, Gerard; Spaan, Andries; Visser, Hannie; Sanges, Mario; Martini, Fabio. (1993). Populli i Sardenjës në Pleistocenin e vonë: blerja e re e mbetjeve fosile njerëzore nga shpella Corbeddu. Journal of Prehistoric Sciences, 45: 243-251.

 

 

1) Timaeus dhe Critias, dy dialogë platonikë që janë burimi origjinal i tregimit për Atlantidën dhe zhdukjen e saj;

2) të dhëna gjeologjike, që kanë të bëjnë me strukturën gjeologjike të bllokut Sardo-Korsikan, dhe që kanë të bëjnë me fenomenin e Pulseve të Ujit të Shkrirë, në veçanti të Pulsit të Shkruar të Ujit 1b; në veçanti struktura graben-horst e pranishme në Sardenjën e sotme dhe në Sulcis, dhe Sinkholes të pranishme në Sulcis. Në Sulcis ekziston fenomeni i gropave 3 . Këto janë hendeqe që hapen në tokë për shkak të uljes së zgavrave nëntokësore. Disa studime kanë hipotezuar një lidhje të mundshme midis gropave dhe aktiviteteve njerëzore, të tilla si minierat ose ujitja 2. Megjithëse për momentin nuk kam gjetur ende asnjë provë që gropat në Sulcis kanë ndonjë lidhje me Atlantidën ose me formën e brazdave koncentrike të përshkruara nga Platoni, jam i mendimit se studimet e mëtejshme mbi këtë çështje mund të tregojnë jo vetëm një korrelacion, por ndoshta edhe një lidhje e rreptë e shkakut dhe pasojës: nëse me të vërtetë Sulcis ishte kryeqyteti i ishullit të Atlantidës, atëherë një përmbytje e Sulcis mund të kishte shkaktuar hapjen e gropave që shkaktuan shembjen dhe shembjen e qendrës së banuar, duke shkaktuar vdekjen dhe shkatërrimi në Atlantis, siç tregohet nga Platoni në Timaeus dhe Critias.

Ndër dëshmitë gjeologjike, arkeologjike dhe arkeogjenetike, Universiteti i Cagliarit përmendet në faqe:

https://unica.it/unica/it/news_notizie_s1.page?contentId=NTZ60664
titulli i të cilit është: Njeriu në Sulcis tashmë 9 mijë vjet para Krishtit, Konfirmimi vjen nga fushata e re e gërmimeve e udhëhequr në Su Carroppu nga prof. Carlo Lugliè, profesor i artikullit të Prehistorisë dhe Protohistorisë,
i datës 04 tetor 2017.

Ndër burimet e tjera mbi këtë temë:

BASHKIMI I SARDENES

3 tetor 2017
Kultura (Faqja 39 – Botim CA)
«Njeriu në Su Carroppu tashmë në periudhën e Mesolitit»
ARKEOLOGJIA. Zbulimi i studiuesit Carlo Lugli tashmë është konfirmuar nga testet e ADN-së

SARDINIAPOST.IT
1 Mars 2017 Kronikë, Pikat kryesore 07, Pa kategori
SARDENJA E RE e së Mërkurës 1 Mars 2017
Faqja e pare
ADN-ja e SKELETEVE SU CARROPPU
Ata sardinezët e parë jo shumë nuragjikë
Ata arritën 11,000 vjet më parë: por nuk ishin ata që populluan ishullin
SARDENJA E RE e së Mërkurës 1 Mars 2017
Kultura – faqe 35
ADN-ja e SARDENISËVE
Në shpellën e Su Carroppu
sekretet e sardinëve parahistorikë
Është identifikuar përbërja gjenetike e banorëve të parë të Sardenjës
Gjene shumë të ndryshme nga ato nuragjike, nga ana tjetër të ngjashme me ato aktuale
BASHKIMI I SARDENES i së Mërkurës 1 Mars 2017
Kultura (Faqja 47 – Botim CA)
Hulumtimi
Sardenjët e parë? Ndryshe nga ne
Një studim i ADN-së e zbulon atë
Ishullorët e Mesolitit me karakteristika gjenetike të ndryshme nga neoliti
DORËZUES
Hulumtimi: në Sulcis migrantët e 8 mijë viteve më parë
Përcaktoi ADN-në e lashtë, ndërprerjen e gjeneve midis Mesolitit-Neolitit
SARDINIAPOST.IT
28 shkurt 2017 Kronikë, Pikat kryesore 03
Informacioni tjetër:

Për faktin se popullsitë Villanovan mund të jenë migrime Sardeno-Korsikane, është e mundur të krahasohen deklaratat me punimin shkencor të mëposhtëm:

  2019; 9:13581.
Publikuar në internet 19 shtator 2019.  doi:  10.1038/s41598-019-49901-8
ID PMC:  PMC6753063
PMID:  31537848

Analiza e gjerë gjenomike e popullsisë së Korsikës zbulon një lidhje të ngushtë me Italinë Veriore dhe Qendrore

Erika Tamm , Julie Di Cristofaro , 2, Stéphane Mazières , Erwan Pennarun , Alena Kushniarevich , 1, Alessandro Raveane , Ornella Semino  ,  5 Jacques Chiaroni , 2 , 3 7,6 Luisa Francis Montinaro 1, 8Autor përkatës         Autor përkatës

 

3) të dhëna batimetrike, veçanërisht në lidhje me strukturat e zhytura të gjetura në Kanalin e Siçilisë, në malet detare të Alfil Bank, Birsa Bank, Bouri Bank, El Haouaria Bank, në platformën e karbonatit Sicili-Maltë Hyblean të rrethuar nga Scarpment Sicili-Malta .

4) Disa përkthime të disponueshme në internet të teksteve të Tempullit të Edfu në Egjipt;

5) videot e disponueshme në internet, veçanërisht në Youtube, në lidhje me teoritë e profesor Sergio Frau dhe gjeologut Mario Tozzi; këto video më kanë ndihmuar dhe frymëzuar shumë, duke pasuruar shumë kulturën time bazë për çështje që lidhen me kërkimin e Atlantidës;

6) teksti nga Profesor Marco Ciardi, Atlantis Një polemikë shkencore nga Colombo te Darvini, Carocci editore, Romë, botimi i parë, nëntor 2002; në veçanti, pasi studiova tekstin e Ciardit, e kuptova këtëtekstet e Timaeus dhe Critias kundërshtonin kronologjinë biblike. Një shkrimtar i amanuensis që kishte përkthyer këto dy pasazhe do të kishte pyetur eprorin e tij: “Bibla thotë se bota filloi rreth vitit 4000 para Krishtit: si është e mundur që ishulli Sardo-Korsik daton në 9600 para Krishtit?”. Përballë një dileme morale që binte ndesh me kishën katolike, pak a shumë siç ndodhi me Giordano Brunon dhe Galileo Galilein, dhe botimi i “Mondos” së Dekartit, ndoshta e vetmja zgjidhje e pranueshme ishte minimi i besueshmërisë së tekstit përfundimtar, në mënyrë që data 9600 nuk konsiderohej e vlefshme apo e besueshme nga tekstet e njohura. Romakët, nga ana e tyre, për të kundërshtuar emrin e vjetër të Detit Mesdhe, i cili në të kaluarën quhej Deti Atlantik ose Oqeani Atlantik, e quajtën atë “Mare Nostrum”:

7) ndër burimet e dhëna nga linguistika dhe glotologjia, disa video, veçanërisht të pranishme në youtube, mbi veprat e profesor Salvatore Dedolës në lidhje me gjuhën dhe toponiminë sardineze; artikuj gazetash dhe faqe interneti që trajtojnë lidhjet midis gjuhëve dhe dialekteve sardineze, korsike, siciliane, baske, shqipe dhe rumune; veprat e shpjeguara në video të ndryshme në youtube nga profesor Bartolomeo Porcheddu; idetë e shpjeguara në disa faqe interneti mbi afinitetet gjuhësore midis gjuhëve sardineze dhe asaj të popullsisë baske, kur trajtohen nga profesori Juan Martin Elexpuru. Në thelb, disa studiues tashmë kanë vënë re të përbashkëtat gjuhësore dhe gjenetike të popujve të tjerë me atë sarde, por nuk kishin mundur të kuptonin dhe justifikonin shkakun. Disa madje e kanë kuptuar kuptimin e kundërt,

8) një rol vendimtar luajti aftësia ime për të imagjinuar atë që kishte ndodhur në të kaluarën. Ishte thelbësore të kuptonim se nëse ka struktura të zhytura në kanalin sicilian, të cilat mund të përmbajnë gjithashtu strukturat e quajtura Shtyllat e Herkulit, siç thuhet nga Frau, atëherë ka pjesë të historisë antike, protohistorisë dhe parahistorisë që nuk janë zbuluar ende dhe as sqaruar nga komuniteti shkencor. Kjo më lejoi njëfarë avantazhi strategjik ndaj shkencëtarëve të tjerë: fakti i posedimit të të dhënave shkencore ende të paformalizuara nga shkenca, të cilat mund t’i përdorja për të interpretuar të kaluarën dhe për ta rindërtuar atë. Për shembull, në shelfin kontinental Sicili-Maltë ka një strukturë drejtkëndore prej rreth 8 km x 19.5 km. Kjo strukturë, të cilën e zbulova dhe e bëra publike, nuk ka ende një emër.

 

 

 

Pra, jo vetëm Atlantida e Sardenjës korsikane u mbyt, por edhe Athina e parë, e cila tani, sipas interpretimit tim, do të zhytej në platformën e zhytur në karbonat Hyblean Sicilia Malta, e kufizuar nga skarpata e Maltës së Siçilisë, e zbuluar së fundmi nga bota shkencore dhe ende. në fazën e studimit dhe analizës.

 

10) kërkimet arkeogjenetike të kryera nga studiues të universiteteve të ndryshme, përfshirë Universitetin e Cagliarit, nga ku mund të nxirret përfundimi se Sardenja e sotme ishte e banuar edhe njëmbëdhjetë mijë vjet më parë; Në veçanti, një video që përmban lajmin me titull “Su Carroppu” , më ka ndriçuar shumë në këtë drejtim. Programi i lajmeve sardineze “Su Carroppu” shpjegoi në internet se gjurmët arkeogjenetike ishin gjetur të një popullate sardineze me një gjenom pothuajse krejtësisht të ndryshëm nga ai i popullatave neolitike që kolonizuan ishullin rreth tre mijë vjet më vonë .

Përshkrimi i bërë gjatë shikimit të shkurtër të këtij emisioni lajmesh më ndriçoi shpirtin për ndërgjegjësimin se kjo popullsi e njëmbëdhjetë mijë vjetësh më parë ka karakteristika që janë krejtësisht në përputhje me përshkrimin e popullit Atlantik: ky popull preu kryesisht burimet detare; kjo popullsi njëmbëdhjetë mijë vjet më parë në Sardenjë jetonte mbi të gjitha në zonën bregdetare; jetonte në streha shkëmbore ose shpella; kaq ngadalë u bëra i vetëdijshëm se në Sulcis ka shpella të ndryshme dhe kjo ishte plotësisht në përputhje me të gjithë teorinë time Atlantike. Shpellat e Acquacadda; shpellat Is Zuddas; shpellat e Neptunit, të vendosura në Alghero në Sardenja e sotme.

 

 

 

11) Anomalia sizmike e shkaktuar nga rrokullisja e pllakës e cila do të kishte shkaktuar fundosjen e bllokut gjeologjik Sardeno-Korsikan 2 .

12) Anomalitë batimetrike që zbulojnë ndërtime të mundshme nënujore në Mesdhe 1 .

13) Lufta midis Atlantidës dhe Athinës përfundoi në vitin 9600 para Krishtit e përshkruar nga Platoni dhe e konfirmuar nga disa gjetje arkeologjike 3 .

14) Në konfirmim të migrimeve të mundshme Sardeno-Korsikane, fakti që njeriu parahistorik u gjet dhe i njohur si Mumja  Similaun  (në  gjermanisht  Mumie vom Similaun ), gjithashtu  njeriu Similaun ,  njeriu Hauslabjoch  dhe familjarisht  Ötzi , është me origjinë sardineze. Ky është vetëm një nga zbulimet e shumta që tregojnë një skenar që përputhet me teorinë e një Atlantide paleolitike sardineze korsikane, e cila më pas ishte gjysmë e zhytur në ujë për arsye që ende nuk janë konstatuar. Sardenjët Corso Atlanteans migruan në të gjithë Evropën, duke eksportuar përdorime dhe zakone, gjuhë, mënyra për të vepruar dhe thënë, me një fjalë: eksportimin e kulturës.

Unë do t’i përditësoj burimet ndërsa mbaj mend se nga kam nxjerrë për të ndërtuar teorinë time mbi Atlantidën e Sardenjës së Korsikës.

Ishujt Hesperides dhe Kopshti i Hesperideve

Kopshti i Hesperidëve dha fruta të arta dhe ndodhej në skajet e tokës së njohur; është gjetur një analogji me historinë në dukje mitologjike të Hesperidëve në toponiminë sardenë: në fakt ekziston një lokalitet i quajtur Fruttidoro, i vendosur në lokalitetin Capoterra, në Sardenjë. Capoterra, nga sardinezja Caputerra, më pas në latinisht “Caput Terrae”, është “koka e tokës”, pra skaji ekstrem i njohur në antikitet (Mesolit / Neoliti i hershëm, rreth 11600 vjet më parë, për të patur një datë të përafërt por të dobishme. mirëkuptim), ndërsa vendndodhja aktuale e Fruttidoro në Capoterra do të ishte Kopshti legjendar i Hesperides. Ky zbulim i ri ende nuk është kundërvleftësuar nga studiuesit dhe as nuk janë bërë stratigrafi për kundërverifikimin relativ.atlantis gjetur.it, ishte emri mezolitik i detit që rrethonte ishullin që në atë kohë ishte tokë Sardeno-Korso-Atlantike. Prandaj, Ishujt Hesperides duhet të kenë qenë emrat arkaikë me të cilët u përcaktuan Sardenja dhe Korsika në mijëvjeçarët pas gjysmë-zhytjes së bllokut gjeologjik Sardeno-Korsikan. Hesperidum Insulae, “Ishujt e mbrëmjes”, sepse në perëndim të diellit, kur grekët shikonin drejt perëndimit, duke lundruar në atë drejtim nga pozicioni i tyre më i largët, pra me shumë mundësi nga ishulli Ischia, ata panë 2 ishuj të largët, të cilët sot njihen me emrat e Sardenjës dhe Korsikës, dhe që janë pllaja të tokës së shfaqur të bllokut gjeologjik gjysmë të zhytur sardeno-korsikan. Gjuhëtari dhe glotologu Massimo Pittau analizoi vendndodhjen e Kopshtit të Hesperidëve, duke e vendosur atë me sa duket në Sardenjë dhe duke vënë në dukje se ishte ende një legjendë; Unë, nga ana tjetër, në injorancën time tullac, shkoj më tej dhe propozoj që nuk është një legjendë, por një vend i vërtetë që ndodhet në Fruttidoro di Capoterra, sipas asaj që thuhet ndryshe nga miti. Natyrisht, një studiues serioz duhet të studiojë të gjithë toponiminë e Kapoterrës dhe lokaliteteve afër, për të verifikuar emrat më të vjetër tek të cilët është e mundur të ktheheni dhe nëse në të kaluarën quheshin në mënyra të tjera. Sido që të jetë, do të ishte e përshtatshme një analizë e mirë e bazuar në arkeologjinë satelitore, për të nxjerrë në pah vendbanime shumë të lashta, mezolitike apo neolitike, të pranishme në kantier ose nën kantier (sepse me shumë mundësi deri tani ato do të zhyten nga shtresat e mbivendosura gjatë mijëvjeçarëve ).

Batimetria 3D e Oqeanit Atlantik Mesolitik, i njohur tani si Deti Mesdhe 4
Bathimetria 3D e Oqeanit Atlantik Paleolitik tani i njohur si Deti Mesdhe 4

ATLANTIS SI QYTETËRI SHUMË I ZHVILLUAR DHE TEKNOLOGJIKSHT I AVANTUAR.

Kur Platoni e përshkruan bllokun Sardo-Korsik Atlantean si një qytetërim shumë të zhvilluar dhe teknologjikisht të avancuar, kjo fjali duhet lexuar në kontekstin në të cilin ekzistonte Atlantida Sardo-Korsikane, pra para zhytjes së saj të pjesshme në vitin 9600 para Krishtit, d.m.th. rreth njëmbëdhjetë mijë e gjashtë. njëqind vjet më parë. Megjithatë, shumë lexues të Platonit, kur lexojnë shprehjen “shumë i zhvilluar dhe teknologjikisht i avancuar”, besojnë se Platoni i referohet neve që jetojmë në 2023 pas Krishtit, kështu që ata besojnë se kur flasim për popullsi të avancuar teknologjikisht, ata duhet të kenë rreze lazer. teleportim, superkompjutera të pajisur me super inteligjencë artificiale… Këtë gabim e bëjnë jo vetëm shumë lexues, por edhe regjisorë e shkrimtarë; për shembull, filmi i animuar i Disney-t i quajtur Atlantis – Perandoria e Humbur, tregon se banorët e Atlantidës do të kishin teknologji të tilla si motoçikletat fluturuese, me një sistem që duket se është kundër gravitetit. Në vend të kësaj, teoria Atlantike e Korsikës Sardenjë thotë se popullsia Atlantike, e cila popullonte në veçanti brigjet paleokore të bllokut të Korsikës Sardenjë, sot e quajtur nga shkenca me emrin “platforma kontinentale e zhytur sardeno-korsikane”, ishte teknologjikisht e avancuar në krahasim me popullatat e tjera të koha e saj, pra ata bashkëkohës të saj dhe që jetuan në periudhën para 11600 (njëmbëdhjetë mijë e gjashtëqind) vjet më parë.

Për të dhënë një shembull të qartë: në faqen e wikipedia Chariot_(transport), lexojmë se “Karriza e parë e konstatuar në dokumentet e Mesopotamisë daton pra në vitin 3000 para Krishtit, e  gjetur në një basoreliev në  Ur  të quajtur  karroca e maceve., në të cilën shfaqej qerrja e përbërë nga rrota të forta me tre sektorë, me bosht dhe rrotë integrale dhe një gjilpërë të fiksuar në një kornizë, e cila te makinat e varrimit arrinte përmasat 50 cm me 65 cm”. Por në përshkrimet e Platonit, Atlantida kishte karroca lufte edhe para zhytjes së saj në 9600 para Krishtit. Sipas teorisë sime të Sardenjës Korsikane Atlanteane, kjo është ajo që do të thotë “teknologjikisht i avancuar”. Atlantët ishin ekspertë në kanalizimin, në krijimin e kanaleve vaditëse. Kjo ishte teknologji e avancuar, krahasuar me shumë popuj të tjerë, sipas Platonit, në vitin 9600 para Krishtit dhe madje edhe para fundosjes.

Masmediat, fatkeqësisht, dhe shumë okultistë që janë marrë me temën e Atlantidës, fatkeqësisht kanë kontribuar në futjen e elementeve kaotike dhe konfuze në kërkimin e ishullit të zhytur në ujë, kështu që edhe sot shumë njerëz presin që në Atlantis të ketë teknologji futuriste edhe për ne. sot, por ky është thjesht një gabim logjik i arsyetimit.

ANALIZA E TEORIVE RRETH ATLANTISË QË KONTRADHËN ME TEORINË TIME

Nuk mund të anashkaloj interpretimet e tjera të Platonit dhe dëshmitë historike dhe gjeografike që kundërshtojnë hipotezën time: prandaj në këtë pjesë do të merrem pikërisht me këtë, domethënë të analizoj teoritë individuale një nga një dhe të përpiqem të tregoj pikat e dobëta dhe të forta të secili duke i rilexuar ato në dritën e interpretimit tim të veçantë. Për ta bërë këtë, do të përdor tekstet e autorëve të ndryshëm dhe do të përpiqem t’i çmontoj ato pjesë-pjesë. Kjo nuk është ajo që do të doja të bëja në jetë, por për fat të keq duhet ta bëj sepse dua të shpejtoj procesin e njohjes së zbulimeve të mia të mundshme.

 

 

Në Tempullin e Edfu-së, ishulli i Sardenjës Atlantike Korsikan, aktualisht gjysmë i zhytur, quhet edhe “Ishulli Primordial”, “Ishulli i Vezëve”, “Ishulli i Shkeljeve”, “Ishulli i Luftimit”, “Ishulli i Paqes”; ndodhet në “Liqenin e Përjetshëm” (Liqeni i Përjetshëm tani quhet Deti Mesdhe). Tekstet e Timaeus dhe Critias shprehin gjëra shumë të ngjashme me ato të shkruara në hieroglifë në Tempullin e Edfu, duke përdorur fjalë dhe rrethanë të ndryshme. Duke i kombinuar këto informacione së bashku, është e mundur të merret informacion i ri mbi bllokun gjeologjik aktualisht gjysmë të zhytur në Sardenjë-Korsikan-Atlante.

Atlantida ekziston
Është e mundur të shihet blloku gjeologjik sardeno-korsikan nga një pamje e prirur, e cila na lejon të kuptojmë se si shelfi kontinental ishte paleokusti Sardeno-Korsikan-Atlantik, i shkatërruar nga 11,000 vjet nëntokë detare, të cilat ndoshta shkatërruan shumë arkeologjike mesolitike ose të mëparshme. gjen . Ne nuk e dimë ende nëse paleoportet janë të pranishme.

 

Atlantis ekziston, e gjetur nga Dr. Luigi Usai
Atlantis ekziston, e gjetur nga Dr. Luigi Usai

Atlantis është emri i dhënë nga egjiptianët për bllokun gjeologjik gjysmë të zhytur sardeno-korsikan kur ishte tokë e thatë, përpara zhytjes/mbytjes rreth vitit 9600 para Krishtit . Ajo është në të vërtetë gjysmë e zhytur, siç rrëfen tregimi historik platonik i Atlantidës, por dy pllaja kanë mbetur jashtë ujit dhe qytetërimi ynë u ka dhënë atyre emrin “Sardenia” dhe “Korsika” . Aty ishte “specia e elefantit”, siç thotë Platoni, në fakt ishte Mammuthus Lamarmorae .

Sardo Corso Atlantide aktualisht gjysmë i zhytur në ujë ishte më i madhi nga të gjithë ishujt; ndodhej në qendër të Mesdheut aktual, i cili atëherë quhej deti i Atlantidës, ose Oqeani Atlantik, i quajtur në kohët e mëvonshme me shumë emra, ndër të cilët egjiptianët do të përdorin “E gjelbërta e Madhe”, “I përjetshmi”. Liqeni” për të përmendur disa. Ishte shumë e pyllëzuar dhe kjo është ende e vërtetë dhe e vlefshme. Klima ishte veçanërisht e butë, dhe kjo është ende e vërtetë sot: në fakt deti ka funksione të ngjashme me ato të një kondensatori në një qark elektrik: lagështon klimën e nxehtë duke e thithur pjesërisht dhe zbut klimën e ftohtë duke lëshuar atë të akumuluar më parë. ngrohjes. Ishte i pasur me minerale, dhe kjo është ende e vërtetë sot, kështu që ne mund të imagjinojmë se si duhet të ketë qenë blloku Sardeno-Korsikan mbi 11,600 vjet më parë.
Ishte e lashtë për të lashtët dhe ne kemi një numër të pafund provash: gjeologjia na mëson se shkëmbinjtë e Sardenjës janë mbi gjysmë miliard vjet të vjetër. Ndërtuesit e kullave kanë jetuar atje, dhe ne e dimë këtë me siguri, aq sa një epokë është përkufizuar edhe si “Nuragic” dhe është studiuar mjaftueshëm për të siguruar një dokumentacion të madh të vlefshëm shkencor. Duhet të jetë vendosur përtej Shtyllave të Herkulit dhe kjo duket të jetë e saktë, pas gjetjeve që bëra në Bankën El Haouaria dhe Bankën Birsa.

disponohet nëpërmjet licencës: Creative Commons Attribution 4.0 International
Shelfi kontinental i gjerë Sardeno-Korso-Atlantik ishte paleokendari i Atlantidës. E disponueshme nëpërmjet licencës: Creative Commons Attribution 4.0 International

 

Katastrofa e përmendur nga Platoni duhet të ketë qenë dukuria gjeologjike e zhytjes së pjesshme të bllokut sardeno-korsikan-atlante, shkaktuar nga kthimi i pllakës, nga prania e mundshme e një çarje tektonike që kalon nën Sulcis dhe vazhdon, në njërën anë. drejt Gjibraltarit dhe nga tjetri drejt Pompeit dhe Herculaneum, dhe i dukshëm duke përdorur hartën satelitore dhe batimetrike të Google Maps, e disponueshme falas në internet. Gjithashtu, pulset e shkrirjes së ujit kanë ndodhur gjithashtu në atë kohë në histori. Epoka në të cilën blloku Sardeno-Korsikan quhej Atlantis ishte pra para vitit 9600 para Krishtit. Balta e shkaktuar nga erozioni detar dhe rrymat e bënë të pamundur lundrimin përgjatë ishullit me anije, kështu që ishulli ndoshta mbeti i paarritshëm për disa shekuj, duke ndihmuar kështu që njerëzit të harrojnë fuqinë e këtij populli të lashtë luftarak. Atlantida ka një orientim veri-jug, siç thuhet nga Platoni. Pjesa veriore është plot me erëra të shkëlqyera për lundrim, dhe në fakt midis Korsikës dhe Sardenjës ndodhet një nga shkollat ​​më të mira të lundrimit në Evropë. Vizioni euhemeristik ishte i saktë: Poseidoni ishte një sundimtar shumë i lashtë i ishullit Sardeno-Korsikan kur ai ishte ende tokë e thatë, më pas hyjnizuar.

Pse nuk ka gjurmë arkeologjike apo historike të një qytetërimi kaq të avancuar dhe të fuqishëm në bllokun e Sardenjës së Korsikës? Për shkak se popullsia ishte veçanërisht pre e burimeve detare, të tilla si dy individët e gjetur në strehën shkëmbore Su Carroppu në Sirri, dhe për ta bërë këtë ata jetonin në brigjet paleokore të Atlantit, që sot quhet Platforma Kontinentale Korsikane Sardenjë. Një pjesë e qytetërimit dhe popullsisë që ndodheshin në brigjet paleokore u zhytën dhe më pas u fshinë nga rreth njëmbëdhjetë mijë e gjashtëqind vjet rryma detare, të cilat i shndërruan paleokendet në një platformë kontinentale që tani rrethon bllokun gjeologjik të Sardenjës. Për më tepër, ne e dimë nga përvoja se depozitat sedimentare shtresohen me kalimin e viteve: për shembull, mbetjet romake të rreth dy mijë vjet më parë janë gjetur potencialisht nën disa metra sedimente dhe mbeturina. Prandaj, në mënyrë strikte, nëse një studiues do të donte të gjente shtresat sedimentare që përmbajnë mbetjet e qytetërimit Atlantik, do t’i duhej të bënte një studim stratigrafik që arrin në stratigrafinë e vitit 9600 para Krishtit, pra shtresën e rreth 11600 viteve më parë.

Streha shkëmbore Su Carroppu ka kthyer ADN-në e dy individëve nga tre, të një popullate me ADN pothuajse krejtësisht të ndryshme nga ADN-ja e popullsisë që kolonizoi më pas ishullin e Sardenjës tre mijë vjet më vonë. Prandaj, mund të hipotezojmë përkohësisht se dy individët e analizuar në Su Carroppu di Sirri janë të popullsisë Atlantike. Nga kjo hipotezë mund të nxirret përfundimi se Atlantidasit, përveç plaçkitjes së burimeve detare dhe banimit në brigjet paleokore, jetonin në shpella ose në streha shkëmbore. Shpella të ndryshme shumë të lashta janë të përqendruara në Sulcis: shpellat e Is Zuddas; shpella e Acquacadda; dhe shpella të tjera që aktualisht nuk jam në gjendje t’i listoj, por ngadalë mund të shtohen në këtë listë. Prandaj, për të hedhur poshtë teorinë time, do të mjaftonte të kryheshin analiza stratigrafike në këto shpella. për të vërtetuar se ato nuk ishin të banuara në vitin 9600 para Krishtit apo më parë. Në të vërtetë Platoni thotë se katastrofa e Atlantit daton nëntë mijë vjet përpara udhëtimit të Solonit në Sais në Egjipt, dhe ky udhëtim u zhvillua afërsisht në vitin 590 para Krishtit. Nga këto pohime mund t’i përgjigjet edhe një pyetje tjetër shumë e rëndësishme, e dhënë më poshtë.

Nëse qytetërimi Atlantik ishte aq i përparuar dhe i fuqishëm sa thotë Platoni, ai duhet të kishte lënë gjurmë edhe në kontinent, jo vetëm në paleokendet. Dhe në fakt, për mendimin tim, ai la gjurmë në shpellat përreth pllajës së Atlantidës që tani del nga deti dhe që është quajtur, nga qytetërimi ynë, me emrin Sardenja. Në fakt, mbetjet nga rreth 20,000 vjet më parë u gjetën në shpellën Lanaittu, dhe kjo është plotësisht në përputhje me teorinë Sardeno-Korsikane Atlantis. Atlantida ishte gjithashtu e banuar 20,000 vjet më parë. Në të vërtetë, aktualisht duket se Sardenja ishte e banuar që të paktën 300,000 vjet më parë. Kjo është arsyeja pse Platoni thotë se ishte “e lashtë për të lashtët”. Dhe kjo do të ishte gjithashtu arsyeja pse prifti i perëndeshës Neith në Sais i tha Solonit se grekët nuk ishin kurrë të moshuar, ata ishin djem të rinj dhe se mitologjia e tyre i ngjante shumë përrallave për fëmijë. Prifti po përpiqej t’i shpjegonte Solonit se grekët kishin humbur kujtesën për atë që ndodhi midis Atlantidës së Korsikës Sardenjë dhe Athinës së parë, sepse të mbijetuarit nuk ishin të shkolluar dhe nuk mund të shkruanin dhe të transmetonin kujtimin e asaj që ndodhi rreth vitit 9600 para Krishtit.

Gjithçka e deklaruar është koherente, siç duhet të jetë një teori e saktë shkencore. Prandaj gjurmët e Atlanteanëve, të pajisur me ADN të ndryshme të klasifikuara tashmë nga studimet arkeogjenetike të kryera nga Departamenti i Prehistorisë së Universitetit të Cagliarit së bashku me Universitetin e Firences dhe Ferrarës dhe të botuara në Raportin Shkencor, duhet të kërkohen në shkëmb. strehëzat e të gjithë Sardenjës dhe Korsikës dhe në shpellat e shpërndara në këto dy ishuj, të cilat në të vërtetë janë pllaja, dolën nga deti i ishullit themelor të Atlantidës. Atlantis ishte një nga emrat që egjiptianët i dhanë këtij ishulli, i cili në muret e tempullit të Edfu në Egjipt quhet edhe Trampling Island, War Island, Peace Island, Egg Island etj. Rileximi dhe analizimi i teksteve të tempullit të Edfu në këtë çelës,

Si mund ta shpjegojmë faktin që Platoni e përshkruan Atlantidën si një ishull rrethor me një kanal lundrues në qendër dhe një seri unazash koncentrike tokësore dhe ujit, ndërsa blloku sardeno-korsikan ka një formë të çrregullt dhe nuk i ka këto karakteristika? Sepse përshkrimi në unaza nuk ka të bëjë me të gjithë bllokun e Sardenjës Korsikane të Atlantit, por vetëm kryeqytetin e Atlantidës, Sulcisin aktual. Siç e kam shpjeguar më parë, një strukturë pothuajse rrethore është e pranishme në Sulcis, me përmasat e treguara nga Platoni, por pas njëmbëdhjetë mijë e gjashtëqind vjet shirash, përmbytjesh, ndryshimesh tektonike të shkaktuara nga struktura graben-horst e Sulcis, dhe Ndryshimet tektonike të shkaktuara nga Sinkholes del Sulcis, kanë bërë që këto pjesë të tokës, të cilat paraqesin strukturat shumë të lashta të raportuara nga Platoni, si Tempulli i Poseidonit, janë zhvendosur nga vendndodhja e tyre origjinale. Për çka nevojitet një hetim stratigrafik serioz dhe rigoroz. Unë nuk jam as arkeolog, as stratigraf, as gjeolog, ndaj nuk jam në gjendje të merrem vetë me këtë analizë. Megjithatë, besoj se me gjithë këtë informacion kam dhënë një kontribut potencialisht të rëndësishëm në kërkime.

Ka dëshmi të kontaktit midis egjiptianëve dhe banorëve të rrafshnaltës së Atlantit të quajtur Sardenja: në fakt, ka të paktën rreth 300 gjetje arkeologjike që studiuesit i përcaktojnë si “egjiptuese” . Ditët e fundit është nënshkruar një marrëveshje nga drejtoresha Luana Toniolo dhe drejtori i themelimit të muzeut të antikiteteve egjiptiane në Torino, Christian Greco, për studimin dhe analizën e këtyre gjetjeve.

 

Platoni e përshkroi Atlantidën si një ishull më të madh se Libia dhe Azia së bashku: kjo është shumë e mundur, pasi në kohën e tanishme ne nuk e dimë se sa ishte madhësia e saktë e Libisë dhe Azisë në vitin 9600 para Krishtit. Pra, ne mund të vazhdojmë me një arsyetim të kundërt: duke supozuar se Platoni ka raportuar burime autentike dhe të vërteta egjiptiane, mund të nxjerrim përfundimin se në vitin 9600 para Krishtit Libia dhe Azia ishin dy zona gjeografike që mbulonin një zonë gjeografike më të vogël se ajo e mbuluar nga blloku gjeologjik i Sardenjës. aktualisht i zhytur nën Mesdhe. Për më tepër, Libia e vitit 9600 para Krishtit mund të mos korrespondojë fare me Libinë e sotme ose me konceptin e “Afrikës”. Në të vërtetë, zbulimet e bëra nga Luigi Usai në Birsa Bank, El Haouaria Bank, në shelfin kontinental të karbonatit Hiblaean Sicili-Maltë, i rrethuar nga Scarpment Sicili-Maltë, ato tregojnë territore të gjera aktualisht të panjohura për arkeologjinë dhe historinë zyrtare, për të cilat Komuniteti Shkencor ende nuk ka sqaruar se me çfarë qytetërimesh të zhdukura kemi të bëjmë, nëse ato janë në të vërtetë ndërtesa dhe qytete të zhytura në ujë; çfarë qytetërimesh janë; pse janë zhytur në ujë; kur u zhytën në ujë, për shkak të çfarë ngjarjesh. Me pak fjalë, zbulimet e reja në shtratin e detit Mesdhe hapin skenarë jashtëzakonisht interesantë dhe novatorë.

Pse nuk ka prova konkrete arkeologjike të ekzistencës së saj në bllokun Sardeno-Korsikan? Sepse arkeologët sardenë u ndalën për të analizuar shtresat deri në nuraghic; aktualisht duket se askush nuk ka gërmuar deri në shtresat stratigrafike të vitit 9600 para erës sonë, duke e bërë kështu të pamundur që të ketë dëshmi arkeologjike, të cilat për këtë arsye nuk janë kërkuar kurrë, pasi bota akademike sardenë, pothuajse në tërësinë e saj, besonte se Atlantida ishte fryt i imagjinatës së Platonit, siç pohojnë arkeologë të ndryshëm në shumë video dhe tekste të publikuara në internet, për shembull në Seminarin e quajtur “Sa Mesa Archeotunda”.

MUNDËSIA E GJETJES SË ATHINËS SË LASHTË NGA 9600 p.e.s.

Athina rreth vitit 9600 para Krishtit, e zhytur së bashku me bllokun e Sardenjës së Atlantit të Korsikës
Athina rreth vitit 9600 p.e.s., e zhytur së bashku me bllokun e Sardenjës së Atlantit të Korsikës, i vendosur në platformën karbonate Hyblean Sicili-Maltë, zbuluar nga Luigi Usai

 

Në shelfin kontinental të zhytur në karbonat Iblea Sicili-Maltë , i rrethuar nga Scarpmenti Sicili-Maltë , Dr. Luigi Usai (shkrimtari) gjeti një strukturë të përkryer drejtkëndore në atë që duket të jetë paleokende mezolitike të Sicilisë lindore aktualisht të zhytur. Pas një analize më të afërt, u arrit të konstatohej prania e strukturave me forma krejtësisht gjeometrike, të cilat duket se janë të krijuara nga njeriu. Nevojiten më shumë studime për të kuptuar; megjithatë, tashmë është e mundur të konsultohen imazhet në internet të këtij zbulimi të mundshëm arkeologjik.

Video e zbulimit të mundshëm:

 

Athina e parë e 9600 para Krishtit? Do të duhet të bëhen kontrolle.

HIPOTEZA MBI ATHINËN E PARË U zhytur rreth vitit 9600 p.e.s. BASHKË ME ATLANTISË

Nëse ajo që Platoni tha për Atlantidën është me të vërtetë një ngjarje historike, siç thuhet në Timaeus dhe Critias, atëherë mund të spekulohet se kjo është Athina e parë, e zhytur në vitin 9600 para Krishtit. Nëse kjo rezulton e vërtetë, gjithçka që tha Platoni ka një konfirmim objektiv në botën reale. Sigurisht që do të ishte shumë e çuditshme që Athina e Parë të kishte bazën në Siçili. Pika e rëndësishme për të nënvizuar është se duket se ka shumë prova objektive: batimetria është një shkencë. Pra, hartat batimetrike janë gjithashtu pjesë e mjeteve që mund të përdoren me metodën shkencore. Disa studiues kanë nënvizuar se ndonjëherë në shtratin e detit shfaqen “artefakte”, të shkaktuara nga përvetësimi i keq i të dhënave. Megjithatë, pas rreth 20 vitesh në sektorin e IT, Unë kam njohuri të mjaftueshme për faktet për të vërtetuar se mundësia që këto artefakte të jenë të gabuara është jashtëzakonisht e ulët, përndryshe do të më duhej të gjeja drejtkëndësha në pjesë të tjera të botës, gjë që nuk ka ndodhur kurrë, madje as duke eksploruar thellësitë e botës për dy vjet rresht përafërsisht. Drejtkëndëshi i zhytur në ujë është gjithashtu i pranishëm në një pikë që duket të jetë paleokbregu i Mesolitit, kështu që ka edhe më shumë të ngjarë që të jetë një strukturë antropike vërtet ekzistuese. Gjithashtu, rezolucioni ka ndryshuar dhe përmirësuar gjatë vitit të kaluar. Nëse do të ishte një objekt, zbulimet e reja duhet ta kishin fshirë gabimin dhe ta kishin mbishkruar me të dhënat e sakta, por kjo nuk ka ndodhur ende. as duke mos eksploruar shtratin e detit nëpër botë për rreth dy vjet rresht. Drejtkëndëshi i zhytur në ujë është gjithashtu i pranishëm në një pikë që duket të jetë paleokbregu i Mesolitit, kështu që ka edhe më shumë të ngjarë që të jetë një strukturë antropike vërtet ekzistuese. Gjithashtu, rezolucioni ka ndryshuar dhe përmirësuar gjatë vitit të kaluar. Nëse do të ishte një objekt, zbulimet e reja duhet ta kishin fshirë gabimin dhe ta kishin mbishkruar me të dhënat e sakta, por kjo nuk ka ndodhur ende. as duke mos eksploruar shtratin e detit nëpër botë për rreth dy vjet rresht. Drejtkëndëshi i zhytur në ujë është gjithashtu i pranishëm në një pikë që duket të jetë paleokbregu i Mesolitit, kështu që ka edhe më shumë të ngjarë që të jetë një strukturë antropike vërtet ekzistuese. Gjithashtu, rezolucioni ka ndryshuar dhe përmirësuar gjatë vitit të kaluar. Nëse do të ishte një objekt, zbulimet e reja duhet ta kishin fshirë gabimin dhe ta kishin mbishkruar me të dhënat e sakta, por kjo nuk ka ndodhur ende.

    

TOPONIMI DHE DITA EMRI

Në bllokun Sardeno-Korsikan, toponimia, shumë e dobishme për arkeologët, kujton qartë burimet e ujit të nxehtë dhe të ftohtë të vendosura sipas historisë platonike në ishullin e Atlantidës nga Poseidoni: ka fraksione fshatrash të quajtur “Acquacadda” (ujë i nxehtë , në sardinezisht kampidanisht ), S’acqua callenti de basciu (Uji i nxehtë poshtë, në kampidanisht sardinez) dhe S’Acqua Callenti de Susu (Uji i nxehtë sipër, në dialektin kampidanez sardinez), ndërsa në qytetin e afërt të Siliqua është burimi i ujit të ftohtë të Zinnigas është ende i pranishëm sot; në Siliqua ” Castello d’Acquafredda ” është gjithçka që ka mbetur nga kalaja mesjetare e Acquafredda. Me pak fjalë, edhe toponimia të kujton mitin platonik. Për më tepër, Soloni e dëgjoi historinë në qytetin egjiptian Sais , dhe Sais  është gjithashtu emri i një fraksioni gjeografik pranë Narkaos: lokalitetet e Is Saisit të poshtëm dhe Is Saisit të sipërm të Narkaos (SU), në Sulcis në Sardenja e sotme; është gjithashtu një mbiemër sardinez . Toponimia rishfaqet në një mënyrë në dukje korrekte, dhe pikërisht në të njëjtat pika gjeografike (Sulcis, në Sardenja e sotme) ku toponimia kujton burimet e vendosura nga Poseidoni. Dhe çuditërisht, ende në Sulcis, ekziston një lokalitet i quajtur Piscinas … një tjetër toponimi që të kujton temën e ujit apo përmbytjeve. Ndërsa në lidhje me toponiminë egjiptiane, gjejmë një vend të quajtur “Terresoli ” (Toka e Diellit, në dialektin kampidanez sardinez) që na kujton nga afër Heliopolis (Qyteti i Diellit). Si Sulcis “s’esti furriau”, ata e quanin një thyesë ” Furriadroxiu “; pasi shumë njerëz vdiqën ose u plagosën rëndë, e quanin “ Spistiddatroxiu ”. Në Sardenjë kemi Olbia , dhe Olbia ekziston edhe në Egjiptin e lashtë . Në këtë pikë është ende e vështirë të vërtetohet, por qyteti Sinnai në Sardenjë mund të lidhet me Sinain në Egjipt: kjo deklaratë mbetet për t’u vërtetuar, por nuk duket më një rastësi .: nevojiten studime të thelluara të sektorit. Carnac në Francë është i famshëm për megalithet e tij, siç është Karnak në Egjipt. Emri i qytetit është i njëjtë, por fonetika shprehet me vlera të ndryshme bashkëtingëllore, ku K dhe C kanë të njëjtin kuptim semantik, por drejtshkrim të ndryshëm.

Ne kemi parë mbiemrin Sais , por mbiemri Usai është gjithashtu interesant: mumja Usai ekziston në Bolonjë , e cila demonstron kontaktet midis popullsisë sardeno-korsikano-atlanteane dhe Egjiptit të lashtë. Në fakt, Usai është një mbiemër ekskluzivisht sardeno-korsikan-atlantean: në të gjithë botën, kushdo që quhet Usai është me origjinë sardeno-korsikano-atlanteane . Pra ne kemi praninë e mbiemrave sardeno-korsikan në Egjiptin e Lashtë dhe kjo duhet të na bëjë të reflektojmë. Për më tepër, një gdhendje e një varke egjiptiane u gjet në nekropolin e Montessu në Santadi , në Sulcis. Kjo konfirmon më tej marrëdhëniet midis Egjiptit dhe Sulcis të bllokut gjeologjik Sardeno-Korsikan-Atlantik .Uras është një mbiemër sardinez dhe një qytet sardinez . Së bashku me Mummia Usai, në Bolonjë, ka dhoma me bronz të vegjël, dhe bronzët e vegjël Nuragic janë të njohur për të gjithë Sardenjët . Abis është një mbiemër sardinez, Abis është një toponim nga Egjipti i lashtë. Olbia është një qytet i Sardenjës, Olbia është një qytet në Egjipt. Uras është një mbiemër sardinez, Urasështë një lokalitet Sardenjë, dhe përmban temën e “Uranit”, që mund të lidhet me Poseidonin. Pra, toponimia dhe onomastika konfirmojnë mitin platonik, por edhe marrëdhëniet me egjiptianët. Gjetjet egjiptiane gjenden edhe në vende të tjera në Sardenjë, por këtu, për momentin, do të mbetemi të fokusuar në temën Atlantike.

3207 Toponimet sardineze fillojnë me Funt (“funti” ose “funtana” në sardinisht do të thotë “burim” në italisht).

Mbiemrat sardenë të cilët janë gjithashtu emra qytetesh, qytetesh dhe vendndodhjesh gjeografike.
Para se të lexoni këtë artikull, është mirë të studioni artikullin e shkëlqyer në faqen:
https://www.inliberta.it/piu-antichi-cognomi-sardi/

që lejon një pamje të gjerë mbi mbiemrat sarde dhe që mund të sugjerojë një lindje paleolitike ose neolitike të këtyre mbiemrave.

Ishulli i  Atlantidës  përshkruhet si  “i pasur me ujë “. Mendova, pikë-bosh, të kërkoja toponime sardineze që përmbajnë fjalën Funt (në sardinisht një “Fonte” mund të quhet “Funtana”).

Tek faqja:

https://www.sardegnageoportale.it/webgis/ricercatoponimi/search

Ka 3 fusha për futjen e tekstit: Toponimi, Bashkia dhe Lloji.

Në hyrjen e Toponimit kam futur shkronjat Funt, për të marrë të gjitha fjalët që fillojnë në këtë mënyrë; zakonisht ato janë fjalë si Funti ose Funtana, ose burim, në kampidanishten sardineze.

Tashmë në këtë mënyrë janë marrë 3207 toponime, pa u bërë ndonjë kërkim tjetër. Do të thosha se 3207 toponime, 11 000 vjet pas fundosjes së Atlantidës, tashmë mund të jenë një garanci e mirë për vërtetësinë e asaj që deklaroi Platoni te Timaeus dhe Critias, për faktin se blloku i Sardenjës Atlantike të Korsikës ishte “i pasur me ujë”: Sassari. , Thatari dhe Serramanna, 3 toponime të tjera, kanë kuptimin “i pasur me ujë” (në lidhje me këtë shih veprat e prof. Salvatore Dedola).

Në bllokun Sardeno-Korsikan, toponimia, shumë e dobishme për arkeologët, kujton qartë burimet e ujit të nxehtë dhe të ftohtë të vendosura sipas historisë platonike në ishullin e Atlantidës nga Poseidoni: ka fraksione fshatrash të quajtur “Acquacadda” (ujë i nxehtë , në sardinezisht kampidanisht ),  S’acqua callenti de basciu  (Uji i nxehtë poshtë, në kampidanisht sardinez) dhe  S’Acqua Callenti de Susu  (Uji i nxehtë sipër, në dialektin kampidanez sardinez), ndërsa në qytetin e afërt të Siliqua është burimi i ujit të ftohtë të Zinnigas është ende i pranishëm sot; në Siliqua ” Castello d’Acquafredda “. Me pak fjalë, edhe toponimia të kujton mitin platonik. Për më tepër, Soloni e dëgjoi përrallën në Qyteti egjiptian i Sais , dhe  Sais  është një mbiemër sardinez, dhe Sardenja është një pllajë e dalë nga blloku gjeologjik i zhytur në Korsikan Sardenja, kështu që gjithçka ende përshtatet në mënyrë të përsosur. Sais , përveç se është një mbiemër që i përket territorit sardeno-korsikan,  është gjithashtu emri i një fraksioni gjeografik pranë Narcao: lokalitetet e Is Sais të poshtëm dhe Is Sais i sipërm i Narcao (SU), në Sulcis në Sardenja e sotme . Toponimia rishfaqet në një mënyrë në dukje korrekte, dhe pikërisht në të njëjtat pika gjeografike (Sulcis, në Sardenja e sotme) ku toponimia kujton burimet e vendosura nga Poseidoni. Dhe çuditërisht, ende në Sulcis, ekziston një lokalitet i quajtur  Piscinas (mund të kuptohet edhe në italisht)… një tjetër toponimi që të kujton temën e ujit apo përmbytjes. Ndërsa në lidhje me toponiminë egjiptiane, gjejmë një lokalitet të quajtur ” Terresoli ” (Toka e Diellit, në dialektin kampidanez sardinez) që na kujton nga afër  Heliopolis  (Qyteti i Diellit). Si Sulcis “s’esti furriau”, ata e quanin një thyesë ” Furriadroxiu “; pasi shumë njerëz vdiqën ose u plagosën rëndë, e quanin “ Spistiddatroxiu ”. Pranë Barbusi, afër Carbonia në Sardenjë, ka  Acqua Callentis (ujë i nxehtë në Sardenjë)  dhe  Caput Acquas. Për më tepër, ka një fshat të quajtur Su Peppi Mereu dhe ka faraonë egjiptianë të quajtur Pepi I dhe Pepi II (në sardinez Pepi është zvogëlimi i Giuseppe) .

Mandas  është një mbiemër sardinez dhe një lokalitet sardinez.
Nora  është një lokalitet Sardenjë dhe  Nora  është një emër femëror .
Lidia
  është një lokalitet dhe  Lidia  është një emër femëror (  Lydia  (endonimi: Śfard; në greqisht: Λυδία; në asirianisht: Luddu; në hebraisht: Lûdîm)  është një rajon i lashtë historik, d.m.th. një lokalitet)
konfirmim i mëtejshëm i pohimeve të mia: qyteti të  Sardës  ose  Sardës  ose  Sardës  (në  lidianisht  🐤𐤱𐤠𐤭𐤣 , e transliteruar  sfard ;  greqishtja e vjetër  Σάρδεις , e transliteruar  Sárdeis ; Persian i lashtë  Sparda ) ishte një qytet antik i Azisë së Vogël  (sot  Turqia ) i cili u bë kryeqyteti i  mbretërisë së Lidias  në  shekullin e VII para Krishtit
, e përsëris: qyteti i Sardës u bë kryeqyteti i Lidias.
Solinas  është një mbiemër sardinez dhe një lokalitet:  Spiaggia Is Solinas.
Solanas  është një lokalitet sardinez dhe një mbiemër, këtë herë spanjoll, me siguri që tregon migrimet sardeno-korsikane në Spanjë në antikitet.
Tunis  është një mbiemër sardinez dhe është një lokalitet ( Tunis, në Tunizi ).
Zara  është një mbiemër sardinez dhe është një lokalitet ( Zara në Kroaci ).
Olianas është një mbiemër sardinez dhe  Oliena  është një lokalitet sardinez, i cili në Sardenjë quhet  Oliana .
Ruggiu  është një mbiemër sardinez dhe  Monte Ruggiu  është një lokalitet.
Scano  është një mbiemër sardinez,  Scano Montiferru  është një lokalitet.
Pirastru  është një mbiemër sardinez,  Porto Pirastru  është një lokalitet.
Mattana  është një mbiemër sardinez , Mattan  I dhe  Mattan  II janë sundimtarë fenikas.
Milia  është një mbiemër sardinez dhe  El Milia  është një lokalitet në Algjeri dhe  Miliana  është një lokalitet në Algjeri.
Iunius Silanus  është një mbiemër dhe Silanus  është një lokalitet ende ekzistues i Sardenjës; atëherë ka një ngjashmëri të çuditshme midis etimologjisë së  Silanus  (një fshat sardinez, etimologjia e të cilit do të thotë: pyll, i pyllit) dhe figurës mitologjike të  Silenus  (marrë nga wikipedia -> Sileni  (  gjithashtu  Silenoi ) janë figura të mitologjisë greke, hyjnive të mitur të pyllit, të natyrës së egër dhe lakmitare -> me siguri ishin sardinët që jetonin në Silanus, nga e kanë marrë emrin).
Siddi  është një mbiemër sardinez dhe  Siddi  është një lokalitet në Sardenjë.
Murgia  është një mbiemër sardinez dhe “Le  Murge”  është një  nën-rajon i  Appulo-Lucana.
Sanna është një mbiemër sardinez dhe  Sannio  është një lokalitet i lashtë historik dhe  Samnitët  njerëzit që kanë jetuar atje: megjithatë kjo mund të jetë një rastësi. Megjithatë, të gjitha këto “koincidenca” të çuditshme duhet të na bëjnë të bëjmë analiza të reja, të rimendojmë të shkuarën dhe të përpiqemi të motivojmë këto dhjetëra e dhjetëra rastësi të çuditshme.

Duke pasur parasysh të gjitha këto premisa, nuk është e vështirë të kuptosh se:

Troia  është një mbiemër,  Troja  është një mbiemër, dhe  Troia  është një lokalitet në provincën e  Foggia  dhe  Troia  është qyteti i famshëm mitologjik… në këtë pikë mund të supozohet se  Troia ishte një qytet sardeno-korsikan . Këtë hipotezë e vërtetojnë edhe muret e Trojës, të ndërtuara në rrathë koncentrikë; vjen fakti që ka  Sardenjë Ilenses Troes  dhe  emri tjetër i Trojës është Ilio  ( Troes-Ilienses janë një fis sardinez )…

Një tjetër anomali që duhet mbajtur parasysh është prania e:
Gonnos fanadiga
Gonnos nò
Gonnos codina
Gonnos tramatza
Një tjetër anomali toponimike: prania e  Biddanoa  (Bidda noa do të thotë, në sardinisht, qytet i ri ose vend i ri,  Villanuova  ose  Villanova , në gjuhën sardineze) ; dhe këmbëngulja e çuditshme e termit të përkthyer  villanova  kudo që ka kontakt me kulturën sardeno-korsikane:
Kultura  Villanovan është një facie që lindi etruskët, e ka marrë emrin nga fshati Villanova; sipas teorisë sime, Villanovans ishin migrime shumë të lashta sardeno-korsikane, kjo është arsyeja pse një statujë bronzi nuragjike u gjet më vonë në fund të liqenit Bolsena brenda një shtëpie Villanovan të zhytur në ujë; në Cagliari të rrethit Villanova, por mund të jetë një rastësi, sepse nëse nuk gabohem nomenklatura ka origjinë mesjetare dhe nuk e di pse u quajt kështu; në Villanova di Guidonia (Romë) ndodhet Teatri Detar i Hadrianit, i njohur si Villa Adriana: është ndërtuar në rrethe koncentrike si kryeqyteti i Atlantidës, pikërisht në vendin e quajtur Villanova; në Sardenjë ka pasur një Neapolis, në zonën e Oristanos, dhe Neapolis është emri i Napolit, dhe Nea Polis do të thotë qytet i ri, në stilin sardinez korsikan atlantean.

Çudi të tjera gjuhësore: përdorimi këmbëngulës sardeno-korsikan i diftongeve në toponimi:

me diftongën “ei” : Orosei, Baunei, Bultei, Burcei, Furtei, Gergei, Urzulei, Lanusei, Lei, Musei, Pauli Arbarei, Pèifugas , Costa  Rei, San Niccolò Gerrei, Triei, Mara Arbarèi, të gjitha vendet që mbarojnë me “thephth” ei” ”;

me diftongën “ai” : Allai, Paizé, Gairu, Ollollai, Illorai, Lotzorai, Masainas, Olzai, Onifai, Samatzai, Ulassai, Ussassai, La Trinitài dhe Vinòla, Villagrande Strisaili;

me diftongun “oi” : Gavoi, Jaròi/Geròni, Loiri Porto San Paolo, Mammoiada;

me diftongën “au” : Ardauli, Austis, Ballau, Bauladu, Baunei, Giaùni/Jaùni, Lòiri Poltu Santu Pàulu, Paùli, Narcàu, Lu Palàu, Paùli Arbarèi, Pàu, Pàulle, Paùli Gerrèi/Pàiùlio, Pausani,

Gonnos fanadiga,  Gonnos nò,  Gonnos codina,  Gonnos tramatza, të gjitha lokalitetet që përmbajnë prapashtesën Gonnos;

 

Disa nga këto fakte mund të jenë rastësi.

Kujdes: kjo faqe përmban kërkime eksperimentale nga një joprofesionist, kështu që mund të ketë gabime logjike ose metodologjike në kërkim. Shkencëtarët do të jenë në gjendje të kontrollojnë gabimet nga informacioni i saktë. Ajo që ka rëndësi janë informacionet e mundshme të dobishme që mund të nxirren prej tij.

Emrat e qyteteve/qyteteve/qyteteve që kanë nevojë për një shqyrtim më serioz:

Teulada   në Sardenjë korrespondon me  Teulada   Spanjë

Aritzo   në Sardenjë korrespondon me  Aritzu në vendin  bask

Monastir   në Sardenjë korrespondon me  Monastir   Tunizi

Orani   në Sardenjë korrespondon me  Oranon   Algjeri

Pula  në Sardenjë korrespondon  me  Pula  në ish-Jugosllavi

Palau   në Sardenjë korrespondon me  Palau , provincën e Lleida në Spanjë dhe  Palau në Mikronezi.

Sa  Baronia  në Sardenjë korrespondon me  La Baronia de Rialb , 25747, Provinca e Lleida, Spanjë; por gjithashtu korrespondon  Sa Baronia e vendosur në Sierra de Tramuntana , e shpallur një sit i Trashëgimisë Botërore, vetëm 25 km nga Palma de Mallorca.

Tethys   në Sardenjë korrespondon me Detin Tethys, Titan Tethys, djali i Uranit dhe Gea dhe një faraoni  i quajtur Teti

Sa  Portedda  në  Sulcis  korrespondon me  La Portella  në  Katalonjë, Spanjë

Memfisit   në Siçili korrespondon një  Memfis i dytë  në Siçili dhe një  Memfis  në Egjipt

Amarnas  në Algjeri korrespondon  me  Amarna  në Egjipt, emri modern i Akhetaton, qyteti i Akhenaten

Gadeiros  , vëllai i Sulcis Atlas dhe djali i Poseidonit dhe Klitos, korrespondon me   Gadir (Cadiz) që korrespondon  me  Gadir  në Marok,  Agadir  në Marok,  Portin e Gadir  në Pantelleria, Gjirin e  Ghadira  në Maltë; për më tepër, tani e kuptojmë pse Platoni flet për  rajonin e Gadiricës  përballë Shtyllave të Herkulit: ndoshta  Gadirica  ishte rajoni afër  Villasimius -it të sotëm , por kjo është e gjitha për t’u verifikuar.

Cariddi   në Sardenjë korrespondon me  Cariddi   Siçili

Pompu   korrespondon me  Pompein në Itali dhe Pohnpei në Mikronezi

Umbria   në Itali korrespondon me Mbretërinë e  Northumbria   Angli

Anglona  në Sardenjë korrespondon me Anglia dhe  Angleterre , toka e  Angles

Gallura   korrespondon me  Gaul, Gallipoli,  Uells   dhe  mbiemrin Gallus (ndoshta shumë janë thjesht rastësi gjuhësore; megjithatë  ia vlen të hetohen dhe ndoshta të hedhin poshtë këto ngjashmëri në një mënyrë shkencore ) .

Bithia   korrespondon  me Bitininë

Olbia   në Sardenjë korrespondonte me  Olbia në Egjipt , ajo përmendet në librat e lashtë të historisë

Alguier  (Alghero) korrespondon  me  Algjerin

Bari   korrespondon me  Bari Sardo  në Sardenjë

Meana   korrespondon me  Meana Sardo  në Sardenjë

Prato   korrespondon me  Prato Sardo  në Sardenjë

Riola   korrespondon me  Riola Sardo  në Sardenjë

Neapolis  (në greqisht: Νεάπολις; në sardinisht: Nabui) ose “qytet i ri”,  ishte një qytet antik në Sardenjë  që korrespondonte me  Neapolis, emri i lashtë i Napolit në Itali.

me lokalitetin Tempio- Ampurias , Plazhi i  Ampurias , korrespondon në Spanjë  Empúries , 17130, Provinca e Girona, Spanjë, e quajtur në spanjisht  Ampurias .

lokaliteti francez Pau i përgjigjet mbiemrit  Pau , shumë i shpeshtë dhe ndoshta me origjinë nga Sulcis  ; dikush madje mund të shkojë aq larg sa të vërejë se, ndërsa në gjuhën frënge diftongu “au” lexohet “o”, dhe për këtë arsye Pau në frëngjisht lexohet “Pò”, ekziston një shqiptim oksitan, i cili siç është i pranishëm në Wikipedia nën hyrje Pau_(Francë  ) ,  Pau shqiptohet saktësisht, si në gjuhën sarde , të paktën pjesërisht duke konfirmuar deklaratat e mia. Do të ishte interesante të bëhej një studim mbi oksitanishten, për të parë nëse mund të kishte lidhje me gjuhët dhe dialektet e bllokut sardeno-korsiko-atlantik, siç ndodh edhe me gjuhën korsike, baske, siciliane, rumune e shumë të tjera;

Caria  është një mbiemër sardinez që korrespondon me  Caria , i cili ishte një rajon historik në Anadollin perëndimor;

Solanas  është një lokalitet sardinez  dhe  Solanas  është një mbiemër sardinez dhe spanjoll :

Solanas  është një  mbiemër spanjoll  . Personat e shquar me mbiemër përfshijnë:

(marrë nga  https://en.wikipedia.org/wiki/Solanas_(mbiemri)   )

ndoshta këto nuk janë rastësi. Fillimisht duhet të kthehemi te toponimet e para origjinale, për të kuptuar nëse janë ndryshuar kohët e fundit apo janë të lashta apo origjinale. Unë propozoj të studiohen këto korrespondenca: se emri ka të bëjë me një lloj sundimi të drejtpërdrejtë, kolonizim ose marrëdhënie të një lloji, ende nuk është vërtetuar zyrtarisht me prova më të forta.

 

Ne kemi parë  mbiemrin Sais ,  mbiemrin Pau , por  mbiemri Usai  është gjithashtu interesant:  mumja Usai ekziston në Bolonjë , e cila demonstron kontaktet midis popullsisë sardeno-korsikano-atlantike dhe Egjiptit të lashtë. Në fakt,  Usai është një mbiemër ekskluzivisht sardeno-korsikan-atlantean: në të gjithë botën, kushdo që quhet Usai është me origjinë sardeno-korsikano-atlanteane . Uras  është një mbiemër sardinez, vend sardinez dhe hyjni sumeriane. Cabras  është një mbiemër sardinez,  Cabras  është një qytet sardinez dhe  në Cabras  ata gjetën gjigantët e Mont’E Prama, dhe ” cabras” në sardinez do të thotë “dhi”, që është një term që ndoshta e ka origjinën në periudhën paleolitike apo neolitike, pasi dhitë shënuan padyshim kalimin nga gjuetarët në mbarështues dhe fermerë. Sinis  është mbiemër dhe  Sinis  është lokalitet. Piras është mbiemër  dhe  Piras është lokalitet . Me  mumjen Usai  kemi praninë e mbiemrave sardeno-korsikanë në Egjiptin e Lashtë dhe kjo duhet të na bëjë të reflektojmë. Është e vështirë të shpjegohet me pak fjalë, do ta bëj në një kontekst tjetër:  sumerët, akadët dhe babilonasit, me një probabilitet shumë të lartë, kanë qenë migrime sarde-korsikane-atlantease. në kohë që shkencëtarët tani do të duhet të rillogaritin bazuar në zbulimet e reja. Do të jetë e vështirë dhe e mrekullueshme, të duhet t’i kalosh përsëri të gjitha tekstet dhe të përpiqesh ta kuptojmë. Megjithatë, unë mund t’ju jap disa njohuri: ndoshta ka lidhje midis mbiemrit sardinez  Cadelanu ,  Candelanu  dhe  Kandalanu , një mbret neo-babilonas; midis qytetit  Sarroch  në Sardenjë dhe Dur- Sharrukin  të Ninevisë; këto zbulime hapin derën për një lloj të ri qasjeje me kulturën sumere dhe mesopotamiane në përgjithësi. Zotat e mitologjisë sumeriane ishin minatorët … e Vetë Sulcis ka minierën më të vjetër në Itali dhe ndoshta në Evropë: nëse ende furnizon burime tani, si ishte 11,000 vjet më parë? 
Tani: nëse një shkencëtar kishte synime serioze, ai mund të bënte kërkime të mëtejshme, duke u nisur nga vëzhgimet e mia. Në këtë mënyrë, pak nga pak ndoshta do të dalë se  faraoni Teti i dinastisë VI që mbretëroi në Egjipt doli nga qyteti Teti në Sardenjë … Ndoshta do të kuptojmë se  dy faraon quhen Pepi I dhe Pepi II: por Pepi ose Peppi në Sardenjë është zvogëlimi i  Giuseppi- t , d.m.th. Giuseppe (mund të jetë një rastësi e thjeshtë) . Edhe sot në Sardenjë njerëzit me emrin Giuseppe kanë pseudonimin  Pepi për të treguar dashuri, familjaritet dhe miqësi.
Dikush mund të vërehet se  Atlantidasit Sardo-Korsikanë  shpesh u caktonin të njëjtin emër qyteteve të ndryshme, kështu që ne kemi  dy lokalitete të quajtura Memfis në Siçili dhe kemi Memfisin e lashtë në Egjipt … kemi  Akrotirin në Qipro dhe Akrotirin në Santorini ; Gadir (Cádiz) në Spanjë ka Porticciolo di Gadir-in përkatës në Pantelleria, dhe Gadir dhe Agadir në Marok , sepse emrat e disa fshatrave dhe lokaliteteve portuale janë atlante sardeno-korsikane. Do të shpjegonte pse ekziston Umbria dhe në Angli ekziston Mbretëria e Northumbria. Murgia  është një mbiemër sardinez dhe ” le Murgie ose la Murgia ” është një lokalitet italian.

 

Të bësh këtë lloj kërkimi kërkon kohë dhe durim, nuk është një gjë e thjeshtë. Por shpresoj t’ju kem dhënë një kontribut fillestar të shkëlqyeshëm, i cili mund ta bëjë punën tuaj më të lehtë.

Këtu janë disa shembuj që mund të hapin ide të reja kërkimore që janë krejtësisht inovative dhe, besoj, ndoshta kurrë nuk janë eksploruar më parë:

 1. Sardenjët Maurreddus  della Maurreddanìa në Mauretani dhe në Mauritani;
 2. Maltamonenet e Sardenjës  në Maltë;
 3. Galilenët e Sardenjës  në Galile; në lidhje me këtë, shihni  artikullin këtu ; komenti  nga Bartolomeo Porcheddu ; tashmë është e njohur edhe për arkeologët se një qytet i tërë Sardenjë që daton të paktën midis shekujve 12 dhe 11 para Krishtit u zbulua dhe u zbulua në malin Karmel;
 4. Sardinian Patuanenses Campania  në Campania;
 5. Beronicenses Sardenjë   duken të lidhur me Veronicenses pastaj Veronienses, duke kaluar nëpër Toscana Etruske;
 6. Sardenjët Ilienses-Troes  duket se janë themeluesit e  Ilio-Troia , prandaj Ilio, që është qyteti i Trojës, u krijua përmes rrathëve koncentrikë. Ato përfaqësonin brazdat e shenjta të Sulcis (Sulcus, Sulci, lokativ ablativ latin në Sulcis, që do të përkthehet si “Vendi i brazdave” [Gjurmuar nga Poseidoni rreth kodrës ku jetonte gruaja e tij Klito]);
 7. Sardinianët e Gallurës  duket se janë të lidhur me  Galinë ;
 8. Sardinianët Balares  ishin ndoshta sundimtarët e Baleares ( Ishujt Balearik );
 9. Sardinianët e Lakonit  zotëronin  Lakoninë  në Greqi;
 10. Për më tepër,  fetë sumeriane dhe mesopotamiane janë plot me terma, mbiemra dhe emra sardenë : ky fakt duhet të na bëjë të reflektojmë.
  Uras, mbiemër sardinez, emër i një hyjnie sumeriane;
  Kadelanu, mbiemri sardinez, bëhet emri i një mbreti mesopotamian Kandelanu;
  Sarroch, emri i vendit, bëhet Mbret Sarrukkin në Mesopotami;
  S’iskuru, mënyra sardineze për të thënë, në Mesopotami është perëndia Iskur;
  Samassi, një vend i Sardenjës, është perëndia sumeriane Samas;
  Uta, një fshat i Sardenjës, është perëndia Utu;
  Sinnai, një vend i Sardenjës, është perëndia e Mesopotamisë Sin-Nanna;
  Ndoshta duhet të fillojmë t’i bëjmë vetes një mijë pyetje nga këndvështrime të reja.
  Sipas mendimit tim, tani është i nevojshëm një rishikim total i burimeve historike, gjeografike, gjeologjike, tregtare, konstruktive… nga këndvështrimi im, është i nevojshëm një ndryshim i menjëhershëm dhe vendimtar i paradigmës: Paradigma Sardenjë Corso  Atlantideo .

Çuditshmëri të mëtejshme të mbiemrave sardenë : ata duken se janë shumë të lashtë dhe kanë  një funksion deiktik , mjafton të thuhet se disa janë  “Pani” dhe “Casu”, “pane” dhe “djathë” ; kau “Boi” ; dhe demi ishte i shenjtë për atlantët. Kjo mund të jetë gjithashtu një gjurmë kërkimore: ndoshta mbiemrat kanë lindur në Paleolitik apo Neolitik në bllokun gjeologjik Sardeno-Korsikan? Kjo mund të shpjegojë pse shumë mbiemra ekzistues përfaqësojnë konceptet në mënyrë ideofonike: bukë, djathë, ka, sorrë ( Pani, Casu, Boi, Crobu ), me një marrëdhënie 1:1 me realitetin, pra çdo mbiemër korrespondon me një objekt real ekzistues.

Isis është nëna e Horusit (Horus, Oro) në mitologjinë egjiptiane. Në Sardenjë, lokaliteti Isidoro (Isis + Oro) është i pranishëm në Sulcis, një term që kishte një vlerë fetare. Me ardhjen e fesë së krishterë, në përpjekje për t’i kthyer sardinët në fenë e re, u bë gjithçka që ishte e mundur për t’i kthyer këto terma në krishterim, për të cilin terminologjia arkaike Isidore filloi të lidhej me figurën e një shenjtori, Sant. ‘Isidori. Tani ky pasazh mund të jetë shumë i qartë për sytë e lexuesit.

Në fakt, në Sardenjë janë gjetur paraqitje shumë të lashta të Isis dhe Oro (Horus, Horus), të cilat arkeologët në përgjithësi i kanë rikthyer gjithmonë në kulturën egjiptiane, duke përmbysur faktet reale, siç do të përpiqem të tregoj në të gjithë arsyetimin për këtë. faqe interneti. Isis dhe Horus ishin figura nga Sulcis, që u mësuan egjiptianëve në kohën e Mesolitit dhe Neolitit. Kjo do të shpjegonte kultin e Isis në Spanjë, në Pompei, në Romë… cili ishte qëllimi i nderimit të vetëm një hyjnie të Panteonit Egjiptian? Shumë e thjeshtë: perëndesha ishte një hyjni e Sulcis si kryeqyteti i Atlantit dhe kulti ishte i përhapur në të gjithë Mesdheun; megjithatë, Egjipti ruajti gjithashtu shumë aspekte të tjera të kultit të mësuar dhe të transmetuar nga Atlantidët Sardeno-Korsikanë, për të cilat Isis ishte vetëm një nga hyjnitë e lashta.

08 Prill 2023, 06:32

Pak minuta më parë kuptova se edhe frëngjishtja sillet si sardenishtja, të paktën në një rast:

Samzun është një mbiemër dhe është gjithashtu një lokalitet ku ka një rreth megalitik parahistorik, pikërisht në atë që unë hipotezoj se janë rrugët Sardenjë-Korsika-Atlante që lejuan megalitizmin të përhapet në brigjet evropiane veçanërisht. Duhet bërë një kërkim për të kuptuar nëse dhe cilët mbiemra ekzistojnë në Francë që janë edhe toponime.

Kulti i demit mbetet në emrat, ende për t’u verifikuar, të  Gioia Tauro  dhe  Taurianova .

Ishujt Hesperides dhe Kopshti i Hesperideve

Pas gjysmë-zhytjes së bllokut të Sardenjës Atlantike të Korsikës, vetëm zonat malore të ishullit të Atlantidës mbetën jashtë ujit dhe u interpretuan si dy ishuj. Por duhej të kalonin mijëra vjet përpara se të quhej Sardenja dhe Korsika. Në fillim ata u quajtën Ishujt Hesperides, ku kishte një kopsht me fruta ari, i quajtur Kopshti i Hesperideve.

Fundi ekstrem i botës quhej Caput Terrae, Capoterra në Sardenja e sotme.

Në Capoterra ishte Kopshti i Hesperideve, i cili kishte fruta të arta: shkrimtari nuk e ka të qartë nëse këto fruta të arta ishin limon, mollë të verdha apo kush e di se çfarë frutash të tjera të arta. Edhe një herë, toponimia e Sardenjës Atlantike të Korsikës vjen në ndihmë: në Capoterra, në provincën e Cagliarit, ekziston një vend që quhet edhe sot Frutti d’Oro.

Entdeckung einer unbekannten und versteckten versunkenen Stadt und Zivilisation durch den Schriftsteller und Philosophen Luigi Usai. Wir wissen noch nicht, was für Leute das sind.
Entdeckung einer unbekannten und versteckten versunkenen Stadt und Zivilisation durch den Schriftsteller und Philosophen Luigi Usai. Wir wissen noch nicht, was für Leute das sind.

Është e vështirë të shpjegohet me pak fjalë, do ta bëj në një kontekst tjetër: Sumerët , Akadianët dhe Babilonasit , me një probabilitet shumë të lartë, kanë qenë migrime sarde-korsikane-atlantike në kohët që shkencëtarët tani do të duhet të rillogaritin mbi bazë e zbulimeve të reja. Do të jetë e vështirë dhe e mrekullueshme, të duhet t’i kalosh përsëri të gjitha tekstet dhe të përpiqesh ta kuptojmë. Megjithatë, unë mund t’ju jap disa njohuri: ndoshta ka lidhje midis mbiemrit sardinez Cadelanu , Candelanu dhe Kandalanu, një mbret neo-babilonas ; midis fshatit Sarroch të Sardenjës dhe Dur- Sharrukini Ninevisë; këto zbulime hapin derën për një lloj të ri qasjeje me kulturën sumere dhe mesopotamiane në përgjithësi.
Atlantida ishte më e madhe se Libia dhe Azia së bashku: tani, me procedurë të kundërt, ne mund të nxjerrim përmasat e këtyre dy realiteteve gjeografike në rreth 9600 para Krishtit. Njerëzit që përparuan me guxim dhe donin të pushtonin të gjithë popujt që jetonin përtej Shtyllave të Herkulit, pra, ishin Atlanteanët Korsikanë Sardenë që banonin në bllokun gjeologjik Sardeno-Korsikan kur ishte ende tokë e thatë, para zhytjes në rreth 9600 para Krishtit. I gjithë Sulcis (Sulcis është një zonë gjeografike e Sardenjës së poshtme, në perëndim të Cagliarit) është shumë e pasur me toponiminë atlanteane: Acquacadda ,Acquafredda (qytet që u zhduk në mesjetë), kështjella Acquafredda , S’Acqua Callenti de Susu , S’Acqua Callenti de Baxiu , Acqua Callentis (një fraksion tjetër që do të thotë Ujë i nxehtë ), mbi tre mijë e dyqind toponime sardineze vetëm duke parë për pjesën e fjalës “fut” (“funti” ose “fonti” do të thotë “burim” në të paktën një nga variantet sardineze). Është e mundur të kontrolloni deklaratat e mia me Google Maps dhe me bazën e të dhënave të Sardenjës të toponimeve rajonale, si dhe në mënyrat që ju i shihni të përshtatshme.

Në fakt, Platoni tregon se ishulli i Atlantidës ishte i pasur me ujë. Dhe në fakt gjuhëtari sardinez me famë botërore Salvatore Dedola (një super gjeni që duhet patjetër ta studioni në thellësi, së bashku me Bartolomeo Porcheddu, një studiues tjetër i jashtëzakonshëm ) tregon se Sassari, Thatari (emri sardinez i Sassari) dhe Serramanna, për të dhënë vetëm një. shembull, do të thotë “I pasur me ujëra”. Toponimia dhe onomastika konfirmojnë mitin platonik. Do të jetë e nevojshme hapja e studimeve sektoriale për të sjellë informacione të reja tek ato të mbledhura dhe të demonstruara deri tani dhe është e nevojshme që ato të bëhen nga profesionistë të sektorit.

Çuditë SARDENJA CORSO ATLANTIDEA

Për sa i përket zonës së Gadiricës, ka mundësi që të mos ishte emri i Gadirit (Cádiz), por i një zone gjeografike homonime të bllokut Sardeno-Korsikan, tashmë të zhytur në ujë. Pse do të kishte të njëjtin emër si Gadir? Për të njëjtën arsye që Teulada në Sardenjë ka Teulada ekuivalente në Spanjë ; Pula ka një Pula në Dalmaci ; Aritzo në Sardenjë korrespondon me Aritzu në Spanjë ; Monastir në Sardenjë korrespondon me Monastir në Tunizi , Alguier (Alghero) korrespondon me Algjeri në Algjeri , fraksioni Su Vaticanu i Santadi korrespondon me Vatikanin në Romë , Pompu në Sardenjë korrespondon me Pompein , Bari korrespondon me Bari Sardo., dhe mund të vazhdoj dhe të vazhdoj, por rrezikoj t’ju mërzit. Për këtë arsye, Gadir della Gadirica, në bllokun gjeologjik Sardeno-Korsikan, do të korrespondonte me Gadir (dmth. Cadiz) .

Entdeckung einer unbekannten und versteckten versunkenen Stadt und Zivilisation durch den Schriftsteller und Philosophen Luigi Usai. Wir wissen noch nicht, was für Leute das sind.
Nëse Athina e parë e fundosur me Atlantidën rreth vitit 9600 para Krishtit?

 

MATJET PLATONIKE

Duke marrë diagonalen më të gjatë që pret bllokun Sardenjë-Korsikan-Atlantik, marrim se ajo ka përafërsisht 555 kilometra; kjo masë shfaqet, e llogaritur në faza, në masat e dhëna nga Critias për të përshkruar ishullin. Nëse përjashtojmë “bandën e maleve që bien drejtpërdrejt në det” (d.m.th. malet e pranishme tani në Korsikë dhe në anën e djathtë të Sardenjës si Gennargentu), duke matur perimetrin drejtkëndor të territorit të mbetur aktualisht gjysmë të zhytur, është më shumë se 10,000 stadiume pikërisht siç thuhet nga Platoni. Prandaj, është e mundur që komuniteti shkencor të kryejë matje të pavarura për të verifikuar vërtetësinë e këtyre deklaratave.

 

TIMEO NUK ka të bëjë vetëm me Astronominë, por edhe me GJEOLOGJINË

Duke e përmbledhur për qartësi: priftërinjtë e qytetit Sais në Egjipt po përpiqeshin, në mënyrën e tyre, t’i shpjegonin Solonit një ngjarje gjeologjike të zhytjes së bllokut gjeologjik Sardeno-Korsikan në qendër të Mesdheut, det i cili në vitin 9600 p.e.s. u quajt Oqeani Atlantik ose Deti Atlantik (e mori emrin nga ishulli Atlantis, më i madhi nga të gjithë përpara se të përfundonte gjysmë i zhytur). Prandaj Atlantida ishte edhe më e madhe se Siçilia, e cila tani, pas fundosjes së saj, rezulton të jetë ishulli më i madh, dhe jo Sardenja.

Prandaj periudha e fundosjes do të ishte afërsisht rreth vitit 9600 para Krishtit, ndryshe nga hipoteza e Atlantidës Nuragjike Sardenjë, e cila është qartësisht e gabuar edhe për arsyet e renditura diku tjetër nga arkeologët sardenë .

Analizat stratigrafike duhet të zbresin në tokë për të gjetur eshtrat e rreth 11600 viteve më parë, në mënyrë që të gjenden mbetjet e “kryeqytetit” të Atlantidës ose popullsisë së saj, dhe gjithashtu është shumë e qartë se pse nuk ka trupa të Atlantidës të vdekur në shtresat nuragjike.

 

KOLONAT E HERCULES NË KANALIN E SICILISË: GJETJE TË REJA ARKEOLOGJIKE

Frau (2002), të cilin e falënderoj sinqerisht për kontributin e tij të jashtëzakonshëm në disiplinë, i vendos shtyllat e Herkulit  midis Siçilisë dhe Tunizisë . Në të vërtetë, ekziston mundësia që këto të jenë gjetur. Në fakt, komuniteti shkencor nga e gjithë bota është në proces të analizimit të zbulimit shumë të fundit të atyre që duken të jenë struktura të një natyre antropike të vendosura pikërisht në ngushticën e Siçilisë, të gjetura përmes analizave batimetrike të sistemit Emodnet të Evropës . Union , në Bankën Birsa dhe Bankën El Haouaria , saktësisht midis Siçilisë dhe Tunizisë, dhe një distancë e shkurtër nga Pantelleria. U bë një zbulim i dytë anormal nga pikëpamja bathimetrike, tënjë strukturë në dukje drejtkëndëshe në platformën karbonate kontinentale Sicili-Maltë , e rrethuar nga Scarpmenti Kontinental Sicili-Maltë (Sicili-Malta Escarpment për gjeologët) .

 

Banka Birsa e themeluar nga Luigi Usai
Birsa Bank: struktura arkeologjike me sa duket të zhytura në ujë të gjetura nga Luigi Usai duke përdorur batimmetrat Emodnet.

 

Strukturat nëndetëse të vëzhguara në mënyrë batimometrike në Birsa Bank nga Luigi Usai.

 

Shtyllat e Herkulit, të zhytura në malin detar të Bregut Birsa në Kanalin Siçilian
Shtyllat e Herkulit? Strukturat e zhytura në malin detar të Birsa Bank në ngushticën e Siçilisë, të gjetura nga Dr. Luigi Usai.

Bota shkencore ende nuk është shprehur për këtë çështje ; as nuk dihet nëse po kryhen studime për këtë çështje. U përdorën, u programuan dhe menaxhuan në mënyrë autonome 5 sisteme batimometrike të kompjuterizuara dhe të pavarura, të cilat dhanë të njëjtat rezultate, gjë që sugjeron se këto struktura ekzistojnë realisht në shtratin e detit. Megjithatë, kostoja e një dërgese është e padurueshme për një individ të vetëm dhe do të jetë e nevojshme të pritet ndërhyrja e palëve të treta.

 

balta rreth ishullit të ATLANTIS

Pse atëherë rreth e qark ishullit të Sardenjës të zhytur në Korsi ishte plot baltë që pengonte lundrimin ? Për shkak se rrymat detare, pas fundosjes së bllokut gjeologjik të Sardenjës të Korsikës, filluan të shqyejnë shtresat e tokës që dolën nga sipërfaqja siç bën tani Sardenja, duke krijuar gjatë mijëvjeçarëve atë që gjeologët sot e quajnë “platforma kontinentale” e Sardenjës . Ndërsa rrymat e detit “larën” shtresat e tokës, duke shkatërruar të gjitha qendrat dhe strukturat e banuara që ishin ndërtuar para vitit 9600 para Krishtit në brezat bregdetar Sardeno-Korsikan, uji u mbulua nga materiale baltë, dhe kjo është e qartë dhe e qartë për t’u menduar. dhe reflektim.

 

GJENETIKA

Në Atlantis “jetuan më të vjetrit”, dhe ne të gjithë i njohim njëqindvjeçarët sardenë korsikanë , deri në pikën që kodi gjenetik i Sardenjës jo vetëm që është studiuar dhe studiuar në të gjithë botën, por edhe është vjedhur (shih vjedhjen e 25,000 epruveta me 17 të dyshuar, pas vjedhjes së epruvetave të ADN-së të Sardenjëve që sipas shtypit ndodhi në parkun Genos të Perdasdefogut në gusht 2016). Që blloku sardeno-korsikan është i lashtë për të lashtët është e qartë për studiuesit e arsimuar: vetëm përmendni zbulimin e një fragmenti të karapës së Arthropleura armata të Karboniferit të Iglesias (Muzeu PAS – EA Martel of Carbonia) , por kushdo i interesuar mund të pyesë në një paleontolog, mbi të gjitha Daniel Zoboli i jashtëzakonshëm.Prandaj është e qartë se egjiptianët e ditur ishin në gjendje, nga shumë detaje, të kuptonin lashtësinë e bllokut Sardeno-Korsikan , të cilin ata e quajtën Atlantis .

 

DËSHMI ARKEOLOGJIKE

Tempulli i Horusit në Edfu, Egjipt: riinterpretimi i teksteve bazuar në paradigmën sardeno-korsikano-atlanteane

Në Egjipt, në qytetin Edfu , ekziston një tempull i mbuluar tërësisht me hieroglife. Ka përkthime të ndryshme, të vështira për t’u bërë edhe për shkak të përmbajtjes: në fakt, shumica e këtyre teksteve flasin për origjinën e qytetërimit, për origjinën e botës .

Paradigma sardeno -korsikano-atlantike ndihmon në deshifrimin e këtyre teksteve, duke ndihmuar në sqarimin e kuptimit të shumicës së tyre; për të kuptuar më mirë, megjithatë, është e nevojshme t’i jepet lexuesit disa informacione bazë të cilat më pas do ta lejojnë atë të kuptojë pothuajse të gjithë tekstin.

Në tempullin e Edfu, Deti Mesdhe quhet “Liqeni i Përjetshëm”, “Liqeni i Përjetshëm” ose “Ujërat fillestare” . Në Liqenin e Përjetshëm kishte një ishull që shtrihej në ujërat primordiale, d.m.th., blloku sardo-korsikan kur ky ishte një tokë e vetme mbi nivelin e detit, mbi 11600 vjet më parë, gjatë Pleistocenit. I njëjti ishull quhet nga Platoni, në dialogët e titulluar Timaeus dhe Critias, me emrin Atlantis. Tregimi historik është i njëjtë, por disa terma të ndryshëm përdoren për të përshkruar të njëjtat gjëra. Duke kombinuar tekstet e Timaeus dhe Critias me informacionin e gdhendur në Tempullin e Edfu, është e mundur të merret informacion i mëtejshëm i dobishëm për të kuptuar të kaluarën parahistorike të ishullit Sardeno-Korsikan-Atlante dhe marrëdhëniet e tij me botën e lashtë egjiptiane.

Tekstet Edfu mund të shihen në këtë adresë:
https://books.google.it/books?id=7sdRAQAAIAAJ&printsec=frontcover&hl=it#v=onepage&q=%22the%20island%20of%20creation%22&f=false

Meqenëse nuk i njihja këto tekste, do të filloj dalëngadalë të përpiqem t’i bëj ato të përkthyeshme duke u mbështetur në të gjitha informacionet që na janë dhënë nga tekstet platonike dhe nga zbulimet e reja shkencore të llojeve të ndryshme: arkeologjike, gjenetike, gjeografike, gjuhësore etj.
Për analizën e shkrimit hieroglifik, unë do të përdor makinën e shkrimit të disponueshëm në internet këtu:
https://discoveringegypt.com/egyptian-hieroglyphic-writing/hieroglyphic-typewriter/

Do të përpiqem t’i rishkruaj tekstet Edfu duke u përpjekur t’i bëj më të qarta për një qytetar bashkëkohor, duke zëvendësuar të gjitha termat e lashta me ato moderne. Për shembull, në vend të “Lago Eterno” do të shkruaj “Deti Mesdhe”, në vend të “Isola dell’Uovo” do të shkruaj “ishull gjysmë i zhytur sardeno-korso-atlantik” e kështu me radhë.

Bota primordiale e perëndive është një ishull (në hieroglifin iw) i mbuluar pjesërisht nga kallamishte, i cili shtrihej në errësirën e ujërave primordiale të Mesdheut, i pushtuar nga banorë të Mesolitit, ADN-ja e të cilëve u analizua në dy nga tre individë të strehës shkëmbore. e Su Carroppu, në Sardenja e sotme.

Kjo popullsi konsiderohej hyjnore, arsyeja nuk është ende e qartë. Ndoshta sepse ata ishin kulturalisht shumë më përpara se pjesa tjetër e popullsisë së botës. Ata ndoshta dinin tashmë njëfarë metalurgjie në Mesolitik (duhet ta vërtetoj akoma) dhe kjo u perceptua nga popujt e tjerë si një karakteristikë hyjnore. Në fakt, Nekhbet dhe hyjnitë e tjera kanë simbolin e metalurgjisë në putrat e tyre, që për mendimin tim është edhe simboli që përdorën egjiptianët për të treguar Sulcis ose origjinën nga Sulcis minerare. Mes perëndive krijues, Ptah duket se ka një rol shumë të rëndësishëm. Tani, është ende e paqartë për momentin nëse kjo ka ndonjë lidhje me Poseidonin. Aktualisht është ende e vështirë për t’u kuptuar, jam i detyruar të studioj egjiptologjinë për t’u përpjekur të kuptoj lidhjet e mundshme. Disa informacione mund të gjenden në Gurin e Shabakës. Tekstet e krijimit janë të tipit Heliopolitano ose Hermopolitano, nga qytetet përkatëse ku janë gjetur tekstet e gdhendura në mure. Faraonët e parë egjiptianë ishin ndoshta banorë të bllokut Sardeno-Korsikan, d.m.th. i asaj që për egjiptianët ishte Ishulli Primordial ose Ishulli i Vezëve. Në fakt, prifti që i flet Solonit në “Timaeus and Critias” thekson se në fillim atlantët sardeno-korsikanë kishin tentuar me arrogancë të pushtonin të gjithë Mesdheun. Gobekli Tepe mund të jetë një koloni Sardeno-Korsikan Atlantean përpara zhytjes. Mbytja e pjesshme e ishullit dhe vdekja e miliona banorëve, dhe shkatërrimi i shumë qyteteve dhe veprave të artit duhet të ketë qenë një traumë e jashtëzakonshme për kolonët sardenë në Turqi.

Miti vazhdon: i pari është Atum, perëndia që rri pezull mbi ujëra; atëherë shfaqet kodra në formë piramide nga e cila ka origjinën dielli dhe Atum u ngjit në të. Atum ishte biseksual; ajo qau dhe lotët u bënë burra e gra. Ai lindi dhe lindi Geb, dheu, mashkull dhe i shtrirë, dhe Nut, një grua e lidhur pas tij. Atum i bëri të ndarë nga ajri, Shu.

Atum që rri pezull mbi ujëra, merret më pas nga Bibla: “Dhe shpirti rri pezull mbi ujëra”, në Zanafilla, para krijimit. Geb dhe Nut patën fëmijë: Isis, Osiris, Seth dhe Nephthys.

Ky është miti i Heliopolis.

Krijimi Hermopolitan Egjiptian parashikon që dielli lindi nga një tumë. Dhe në të vërtetë, në mbarë botën, ka pasur të paktën një qytetërim që ka ndërtuar një sasi joproporcionale të tumave të varrimit. Edhe në SHBA. Kjo të paktën duhet t’ju bëjë të mendoni. Tani, në Sulcis ka një strukturë të bërë në këtë mënyrë, por nuk e di nëse është thjesht një rastësi.

 

 

 

 

GJEOGRAFIA

Platoni pohon se nga Ishulli i Atlantidës (që këtu dëshmohet se është blloku i Sardenjës së Korsikës) ishte e mundur të shkohej në ishujt përreth dhe në atë që është vërtet kontinent. Kjo është krejtësisht e vërtetë: nga blloku Sardeno-Korsikan, kur ishte tokë e thatë, është e mundur të shkosh në ishujt përreth dhe ndodhet me të vërtetë në qendër të Oqeanit Atlantik (emri mezolit për Mesdheun).
Ne sardinezët në nivelin gjuhësor, për fat, kemi mbajtur ende këto mënyra për të thënë: ” Deppu andai in Continenti ” ( Më duhet të shkoj në Kontinent), kur duhet të shkojmë në Boot. Kjo thënie i bën ata që na dëgjojnë ne sardenjtë të vdesin duke qeshur, por për fat na ndihmon të kuptojmë se çfarë donte të thoshte Platoni: nga ana gjuhësore, kur blloku sardeno-korsikan ishte tokë e thatë, ne sardinezët gjuhësisht e quanim ishullin “kontinent”. Largimi nga ishulli ishte “shkoja në kontinent, në një kontinent tjetër”. Pas fundosjes, ky përdorim gjuhësor mbeti në nivelin e dialekteve sarde, ndaj themi se “po shkojmë në kontinent”, duke mahnitur ata që na dëgjojnë. Për më tepër, sardinët i quajnë italianët që jetojnë në çizme “Kontinentalët”, duke konfirmuar atë që i shkroi Platoni dhe i tha kryeprifti egjiptian në Sais të Egjiptit, Solonit. Atlantologët (domethënë studiues të Atlantidës) deri tani e kanë interpretuar fjalën “Kontinent” me semantikën aktualisht në modë; ata kanë harruar se në vitin 9600 para erës sonë fjala “kontinent” mund të kishte një kuptim semantik, pragmatik dhe semiotik të ndryshëm nga ai aktual. Pra, dikush pretendon se Amerika është një kontinent, dhe për këtë arsye Amerika mund të jetë Atlantis. Për mendimin tim, këto interpretime tregojnë anën e shumë kritikave dhe duken shumë të parëndësishme në sytë e mi.

 

Atlantis ekziston, e gjetur nga Dr. Luigi Usai
Atlantis ekziston, e gjetur nga Dr. Luigi Usai

Shkurtimisht, të gjitha pohimet platonike, nëse vendosen në kontekstin e duhur, janë racionale dhe të shpjegueshme saktë. Sidoqoftë, ata kërkojnë një përulësi të caktuar mendore, një “gatishmëri për të dëgjuar”. Duke qenë se janë pohime të forta, të cilat kanë pasoja, ndoshta kanë nevojë për disa muaj reflektim dhe meditim përpara se të asimilohen dhe treten siç duhet. Rastësisht, kanë kaluar 2600 vjet (nga koha e Solonit) që askush nuk e kuptonte se çfarë ishte ishulli i Atlantidës, në të vërtetë thuhej se kudo thuhej se Platoni po ekzagjeronte. Për sa i përket zhytjes/mbytjes së ishullit të Sardenjës Atlantike të Korsikës , ky do të ishte një problem gjeologjik, ku mund të spekuloj vetëm. Për shembull, mund të ketë të paktën tre shkaqe të njëkohshme: Pulset e ujit të shkrirë, në veçanti pulsi i ujit të shkrirë 1b, i studiuar gjithashtu nga teknikët e NASA-s. Për më tepër, lëvizjet e vendbanimeve gjeologjike për shkak të asaj që ekspertët gjeologjikë e quajnë ” kthimi i pllakave “. Për më tepër, madje është hipotezuar, por ende po verifikohet, se një çarje tektonike kalon nën Sulcis, i njëjti që kalon nën Pompei dhe Herculaneum, mbërrin nën Sulcis dhe vazhdon deri në Gjibraltar . Në mbështetje të mundshme të tezës se Atlantida është ishulli Sardeno-Korsikan i zhytur pjesërisht dhe shelfi i tij kontinental aktualisht i zhytur, ne raportojmë këtu disa prova shkencore.  Më 28 shkurt 2017, një studim u publikua në revistën Scientific Reports të grupit Nature i cili paraqet të dhëna të reja arkeogjenetike.. Këto të dhëna përforcojnë dëshmitë arkeologjike të mosvazhdimësisë së qartë kulturore midis banorëve të parë të ishullit, që datojnë rreth 11,000 vjet më parë, dhe arkitektëve të popullsisë së tij përfundimtare, e cila ndodhi rreth 3,000 vjet më vonë, me ardhjen e fermerëve të parë mbarështues. . Ky zbulim i rëndësishëm bazohet në analizën e ADN-së të nxjerrë nga mbetjet skeletore të dy individëve të varrosur në strehën parahistorike të Su Carroppu di Sirri në Carbonia . Aktualisht, këto mbetje përfaqësojnë dëshminë më të vjetër të pranisë njerëzore në ishull. Tani, nga viti 9600 para erës sonë deri më sot kanë kaluar rreth 9600 + 2023 vjet, pra 11623. Dëshmia e cituar më sipër është pikërisht nga 11000 vjet më parë. Një studim u krye mbi mosvazhdimësinë e qartë kulturore midis vizitorëve të parë në ishullin e Sardenjës rreth 11,000 vjet më parë dhe arkitektëve të popullsisë së tij të qëndrueshme dhe përfundimtare, që u zhvillua rreth 3,000 vjet më vonë me ardhjen e fermerëve të parë mbarështues. Studimi bazohet në analizën e ADN-së të nxjerrë nga mbetjet skeletore të dy individëve të varrosur në strehën parahistorike të Su Carroppu di Sirri në Carbonia, të cilat përfaqësojnë dëshminë më të vjetër të drejtpërdrejtë të pranisë njerëzore në ishull. Studimi është pjesë e projektit kërkimor të financuar nga Rajoni Autonom i Sardenjës mbi historinë e popullsisë së parë neolitike të ishullit. Sekuencat gjenetike të marra u krahasuan me të dhënat e lashta dhe moderne dhe zbuluan një ndryshim të madh në ndryshueshmërinë gjenetike të popullsisë aktuale të ishullit në krahasim me njerëzit e parë që e frekuentuan atë, ku shumica e ndryshueshmërisë gjenetike duket se është përcaktuar nga migruesit. rrjedha e popullsive që futën ekonominë prodhuese duke filluar nga neoliti më i lashtë. Sekuencat mezolitike të mostrave Su Carroppu i përkasin grupeve të quajtura J2b1 dhe I3, të cilat kanë frekuenca shumë të ulëta ose të ulëta në Evropë. Rëndësia e zbulimit shkencor nxiti intensifikimin e kërkimeve në zonën kyçe të Su Carroppu, tashmë e hetuar midis viteve 1960-1970 dhe aktualisht subjekt i gërmimeve sistematike të drejtuara nga Universiteti i Cagliarit. Gëzuar kërkimin për të gjithë ju. Nëse dikush është i interesuar, teoria e Atlantidës si ishulli Sardeno-Korsikan dhe i gjithë shelfi i tij kontinental i zhytur aktualisht, mund të shpjegojë edhe gjëra të tjera në një mënyrë shumë intuitive. Për shembull, grekët dhe romakët ndoshta mendonin se zhytja e bllokut gjeologjik të Korsikës Sardenja kishte qenë një ndëshkim nga perënditë për banorët arrogantë, të cilët “përpjeknin me mbizotërim, me një goditje të vetme, të pushtonin tokat në këtë anë të Kolonës. D’ Hercules (ndoshta ndodhet në Bankën e tanishme Birsa, një mal detar me sa duket i antropizuar poshtë Ngushticës së Siçilisë, të dhëna të verifikuara shkencërisht përmes batimometrive Emodnet). Fillimisht u përpoqa të sqaroja toponiminë. Tani mund të përpiqemi të sqarojmë onomastikën: perënditë ndëshkuan sardeno-korsikanët, të quajtur nga egjiptianët “atlantë”. sipas asaj që thuhej në tekstet platonike rreth vitit 9600 p.e.s., “duke shtypur nën këmbë ishullin sardeno-korsikan dhe ai u fundos” (thonjëza është hipoteza ime). Dhe kjo shpjegohet lehtësisht pse grekët e quajtën Sardenja Ichnusa (gjurmë) dhe romakët e quajtën Sandalia (gjurmë sandale). Edhe emri tani është shumë i qartë: ata ishin grekë dhe romakë që talleshin me Sardenjën, që ishte ajo që mbeti nga fuqia e madhe sardeno-korsikane, të cilën egjiptianët e quajtën “Atlantis” në historinë e dhënë Solonit, i cili ia tregoi Dropides, i cili i foli gjyshit Kritias, i cili ia tregoi nipit Critias, i cili i tregoi Sokratit në dialogët platonikë të Timaeus dhe Critias. Nëse ndonjë lexues dëshiron të dijë historinë origjinale të bllokut gjeologjik të Sardenjës së Korsikës, përpara se të fundosej rreth vitit 9600 para Krishtit, ai është i detyruar të lexojë Timaeus dhe Critias, dy tekste të shkruara nga greku Platoni. Të gjitha tekstet e tjera të botuara deri më sot nuk kanë bërë gjë tjetër veçse kanë shtuar entropinë, kaosin, konfuzionin në historinë e bllokut sardeno-korsikan, pasi personazhe si Cayce apo Madame Blavatsky, sharlatanë profesionistë, përdorën argumentin e Atlantidës për paratë, duke botuar libra të plotë. të gënjeshtrave dhe argëtimit të kureshtarëve, veçanërisht pasi panë se libri i Ignatius Donnelly-t, me titull ATLANTIS: THE ANTEDILUVIAN WORLD, kishte pasur një mbulim të jashtëzakonshëm mediatik në mbarë botën. Për më tepër, kinemaja dhe televizioni kanë futur shumë budallallëqe në temën e Atlantidës, kështu që kur flasim për këtë temë, shumë kanë parasysh pjesë filmash ose filmash vizatimorë ose libra fantazi që nuk kanë lidhje me të. çfarë tha Platoni. Prandaj: emri grek Ichnusa, dhe latinisht Sandalia, konfirmojnë hipotezën time se të lashtët mendonin se perënditë e ndëshkuan ishullin Sardeno-Korsikan duke e shtypur nën këmbë. Nuk kishte ende shkencë gjeologjike siç e kuptojmë ne sot. Për më tepër:thyerja tektonike Wadati-Benioff që kalon nën Pompein dhe Herculaneum, dhe që i shkatërroi ato, është ndoshta e njëjta që vazhdon deri në Sulcis në Sardenjën e sotme dhe vazhdon derisa të arrijë në ngushticën aktuale të Gjibraltarit.. Duke qenë se ky çarje është aktivizuar në kohë gjeologjike, qytetarët që jetojnë në Sulcis nuk janë në dijeni të aktivitetit sizmik. Kur kjo çliron energjinë e saj elastike, ndodhin fatkeqësi të frikshme, si hapja e ngushticës së Gjibraltarit, shkatërrimi i qyteteve dhe vendeve si Pompei dhe Herculaneum, ose zhytja e ishullit Sardo-Corsa. Por zhytja është ndoshta edhe për shkak të një shkaku tjetër shumë të rëndësishëm: vendbanimi gjeologjik i ishullit Sardeno-Korsikan pas “rrokullisjes së pllakës” që, siç na zbuloi prifti i lashtë egjiptian, ndodhi rreth vitit 9600 para Krishtit. Kthimi i Pllakës, së bashku me zgjimin tektonik të thyerjes së pranishme nën Sulcis dhe aktualisht të panjohur për gjeologjinë zyrtare, e cila në vend të kësaj njeh një thyerje më në jug përgjatë Afrikës, dhe ndoshta edhe për shkak të vazhdimësisë së pulseve të ndryshme të shkrirjes së ujit pas akullnajës Wurm, ato shkaktuan zhytjen e pjesshme të ishullit Sardo Corsa. Tani,jashtë ujit, mbetën vetëm majat e maleve, të cilat tani besojmë se janë ishuj të veçantë dhe që qytetërimi ynë tani i njeh me emrat e Sardenjës dhe Korsikës.. Për më tepër, e gjithë toponimia dhe onomastika e pranishme në Sulcis lënë një pyetje: pse të gjitha këto vende Sulcis të kujtojnë historinë e Platonit? Më pas do të jemi në gjendje të marrim përsëri tekstin platonik për t’u përpjekur të kuptojmë pse. Para së gjithash, nëse Shtyllat e Herkulit ndodheshin në Bregun Birsa, dhe ishulli Sardeno-Korsikan dhe shelfi kontinental i tij aktualisht i zhytur në ujë është me të vërtetë Atlantis, kjo do të thotë se në 9600 para Krishtit ishte zakon të quhej Deti Mesdhe aktual me emrin Deti Atlantik (d.m.th. deti i ishullit të Atlantidës) ose Oqeani Atlantik (Oqeani i ishullit Sardeno-Korsikan të zhytur aktualisht, d.m.th. Atlantis). Unë nuk e kam lexuar ende Frau (2002), kështu që nuk e di nëse ai ka publikuar tashmë disa nga deklaratat e mia, me ç’rast kërkoj falje paraprakisht. Të miat janë vetëm reflektime që rrjedhin nga arsyetimi i bërë në dy vitet e fundit. Ju lutem më njoftoni për ndonjë mangësi ose plagjiaturë të dukshme, faleminderit paraprakisht. Nëse e gjithë kjo është e vërtetë, atëherë Poseidoni ishte ndoshta një burrë, dhe padyshim jo një hyjni (pse, a keni takuar ndonjëherë një personalisht?), dhe ky njeri ra në dashuri me një vajzë adoleshente, prindërit e së cilës kishin vdekur, Kliton. Tregimi platonik thotë se Poseidoni e rrethoi kodrën me kanale uji. Tani, vetëm Sulcis (por shikoni çfarë rastësie! Apo ndoshta nuk është një rastësi?) është vullkanike në natyrë, kështu që mu në qendër të Sulcis ka një kodër ose mal, nëse doni, jo shumë të lartë, dhe kjo është e dukshme duke përdorur sisteme satelitore si Google Maps ose Google Earth, i cili madje ju lejon të anoni pamjen duke shtypur tastin shift në tastierën e kompjuterit. Por a janë këto vende vërtet të lashta siç thotë Platoni apo janë vende shumë të kohëve të fundit? Lehtë për t’u verifikuar: pikërisht në qendër të Sulcis, mund të verifikoni që ka shpella prehistorike IS ZUDDAS, dhe afër ka ACQUACADDA (Poseidoni vendosi dy burime atje, një me ujë të ftohtë dhe një me ujë të nxehtë, dhe lokaliteti quhet Acquacadda. …por shikoni çfarë rastësie të pabesueshme! Sigurisht që kam imagjinatë!) dhe gjetje shumë të lashta arkeologjike janë gjetur në lokalitetin Acquacadda. Tani një ekspert mund të argumentojë se gjetjet, për shembull, janë vetëm 6000 vjet të vjetra. Shënim: një ekspert duhet të kërkojë shtresat stratigrafike të vitit 9600 para Krishtit: vetëm atëherë do të ishte e mundur të merrej informacion më i detajuar. Në vend të kësaj, aktualisht, në këto vende sillen grupe fëmijësh për të parë. Për mendimin tim kjo është e rrezikshme, por unë nuk jam specialist stratigrafie, kështu që nuk kam fjalë për këtë çështje. Gjithashtu në Sulcis, u gjet shpella Su Benatzu, e cila është një thesar autentik arkeologjik, i cili mund të kontribuojë në kërkimin mbi temën “çfarë ndodhi në mijëvjeçarët pas fundosjes së ishullit Sardeno-Korso-Atlantik?” (Më duhet ta zhvilloj këtë temë). Për më tepër, në mbështetje të teorisë së Sardenjës-Corsa Atlantis të zhytur në ujë, ekziston një tjetër zbulim shkencor i arkeologjisë detare: zbulimi i një ngarkese prej 39 shufrash orikalkumi nga Sebastiano Tusa i jashtëzakonshëm në brigjet e Gela, në Siçili. Artikujt e gazetave spekulojnë se ata vinin nga Greqia ose Azia e Vogël, por tani që kemi të gjitha këto informacione për ishullin e zhytur Sardeno-Korsikan, mund të supozojmë se ata kanë ardhur nga ky ishull tashmë i zhytur në ujë, i cili ndodhet në një distancë shumë të shkurtër, gjë që e bën hipotezën shumë të besueshme. Lashtësia e bllokut gjeologjik të Korsikës Sardenjë është e njohur për shkencën zyrtare, e në veçanti edhe për gjeologjinë, e cila është në dijeni të të ashtuquajturit “rrotullimi i bllokut sardeno-korsikan” i cili filloi rreth 40 milionë vjet më parë, pas shkëputja e brigjeve të tanishme të Spanjës dhe Francës, dhe zgjati rreth 15 milionë vjet (merrni hurmat me një kokërr kripë, nuk do të habitesha nëse do të rezultojnë të pasakta në të ardhmen). Kjo është e mundur të dihet, siç pohon gjeologu i mirënjohur Mario Tozzi, sepse një pjesë e madhe e kërkimeve janë bërë në fushën paleomagnetike. e cila tregoi se si mënyra e vetme për të shpjeguar orientimin gjeomagnetik të gurëve dhe strukturave gjeologjike sardeno-korsikane është ta kthejmë atë në përputhje me brigjet aktuale hispano-franceze. Për më tepër, fakti që struktura gjeologjike e Sardenjës ka lloje të ndryshme të Graben Horst-it mund të ketë kontribuar gjithashtu në zhytjen e mundshme, kështu që këto rregullime gjeologjike mund të kenë kontribuar gjithashtu në zhvendosje të rëndësishme dhe domethënëse telurike për njerëzit sardeno-korso-atlanteas që jetuan. atje. Për shembull, fusha Campidano në Sardenjë është një Graben Horst. Lashtësia e bllokut gjeologjik Sardeno-Korsikan është e qartë për gjeologët nga e gjithë bota pasi ka edhe “graptolitë”, të cilëve u ka kushtuar video programi Sapiens nga gjeologu i jashtëzakonshëm Mario Tozzi (shih: “Graptolitët e Gonit në Sapiens”). Tani, nëse Atlantida është me të vërtetë blloku i zhytur Sardeno-Korsikan, atëherë duhet të verifikojmë përsëri atë që tha Platoni. Atlantida dominoi Mesdheun edhe mbi Libinë dhe Tirreninë, dhe mbi shumë ishuj të shpërndarë në oqean (le të kujtojmë se ne kemi treguar tashmë se Oqeani, në tekstet e 9600 para Krishtit të cituar nga egjiptianët, është Deti i Korsikës dhe Sardenjës , dhe jo Oqeani Atlantik aktual). Por nëse është e vërtetë se dominonte, atëherë ndoshta ka pasur edhe ndikime gjuhësore? Natyrisht, dhe provat tashmë ekzistojnë: shumë studiues kanë vënë re ngjashmëritë e pabesueshme midis dialekteve dhe gjuhëve sardineze dhe gjuhës korsike, “dialektit” sicilian (apo duhet të themi gjuhën?) (Minimum Dictionary. Sardinian Corso Siciliano. Correspondenze nel Gallurese, nga Emilio Aresu dhe të tjerë),rrjedhë e zakonshme pasi askush nuk e imagjinonte rëndësinë e madhe të këtij lloji të punës, e cila tregon për të gjitha qëllimet dhe qëllimet se gjuhët sardeno-korsikano-atlanteane janë përhapur në të gjithë Mesdheun. Dhe tani, duke menduar për këtë, mund të fillojmë të kuptojmë se edhe në studimin e gjuhëve ka pasur një përmbysje: besohej se sardinishtja ngjan me spanjishten dhe portugalishten sepse ne jemi “dominuar” prej tyre në historinë e fundit, ndërsa ndoshta gjuha spanjolle dhe portugeze, në të kundërt, u imponuan nga dominimi parahistorik sardeno-korsikan-atlante për të cilin, deri më tani, ne nuk ishim në dijeni. New Sardinia i ka kushtuar një artikull në lidhje me të me titull: “Ajo fije që lidh sardinët me baskët” nga Paolo Curreli.  në të cilin një gjuhëtar i jashtëzakonshëm dhe i zgjuar u bë i vetëdijshëm për këtë trashëgimi gjuhësore Atlantike të Korsikës Sardenase dhe ia bëri të njohur botës me veprat e tij të jashtëzakonshme (nga artikulli: “Qindra fjalë të ngjashme në studimin e Elexpuru Arregi. Shumë afërsi gjuhësore . Dy qytete me të njëjtët emra: Aritzo dhe Aritzu. Por edhe Uri dhe Aristanus. Shena në Sardenjë, galostiu, në Baske është gorostoi”). Por Atlantidologët nuk mund të arrijnë në këto tekste nëse askush nuk tregon lidhjen e tyre me temën e Atlantidës. Prandaj ka ende shumë punë për të bërë dhe ky është vetëm fillimi i një epoke të re studimesh. Prandaj, popujt e bllokut të Sardenjës të Korsikës ndikuan në kohët parahistorike në evolucionin e gjuhëve dhe dialekteve aktuale dhe gjuhëve të pakicave të një pjese të Mesdheut dhe ndoshta edhe të vendeve të tjera. Këtu shpjegohet tani në një mënyrë shumë të thjeshtë dhe të kristaltë pse dialekti sardinez, korsikan, sicilian, bask, spanjisht, portugez, veroneze (shih për shembull të gjithë emrat e shpargut, perimeve, etj. që janë identikë. atyre Sardenjëve) dhe kushedi se cilët të tjerë janë kaq të ngjashëm. Tani që kemi këtë informacion, ne mund të rifillojmë punën jashtë orarit tëProfesor Bartolomeo Porcheddu   dhe përballuni me deklaratat tuaja, të cilat tani janë të gjitha krejtësisht të sakta dhe të gjitha jo vetëm të shpjegueshme, por edhe të kuptueshme dhe të dukshme për arsyen. Ajo që thotë profesor Bartolomeo Porcheddu është e drejtë dhe e saktë (në sytë e mi është e qartë, nuk ka nevojë as të nënvizohet, por në intervista ndonjëherë na krijohet përshtypja se tezat tuaja konsiderohen “teori të skajshme”, sikur të ishin pseudo. -shkencë, ndërsa përkundrazi ato janë një demonstrim i gjenialitetit dhe intuitës jashtë të zakonshmes). Ka vende të ndryshme që tregojnë se si deri më tani studiues të ndryshëm po kuptonin tashmë ngjashmëritë gjuhësore midis gjuhëve dhe dialekteve të bllokut gjeologjik sardeno-korsikan dhe gjuhëve dhe dialekteve të tjera të shpërndara nëpër Mesdhe në veçanti, shih edhe këtë artikull. Një artikull tjetër që flet për këtë është ky. Shkurtimisht, tashmë studiuesit seriozë po e kuptonin se kishte informacione për të cilat ne nuk dinim, sikur të kishte vërtet një qytetërim të lashtë që i mungonte tërheqjes së Historisë së Lashtë, siç thotë Graham Hancock: ky qytetërim është ai që ka jetuar në blloku gjeologjik i Korsikës aktualisht është gjysmë i zhytur në ujë, kur ky ishte një ishull dhe tokë e thatë: Graham Hancock kishte të drejtë në këtë pikë. Ndikimi i këtij zbulimi të jashtëzakonshëm krijon një lloj tronditjeje në mendjen e studiuesit: në fakt, tani ka një ndjenjë defazimi, mosbesimi. Si është e mundur që askush nuk e kishte vënë re ndonjëherë, përveç disa studiuesve të shkëlqyer, të cilët madje janë tallur për pretendimet e tyre? Si ka mundësi që Platoni të mos besohej? As vetë Aristoteli nuk e besoi atë: “Ai që ëndërroi për Atlantidën gjithashtu e zhduku atë”. Si përfundim: prifti i vjetër egjiptian po i thoshte Solonit, rreth vitit 590 p.e.s., se grekët janë të rinj, pasi letrarët vdiqën në mënyrë ciklike nga katastrofat që ndodhin periodikisht në planet, dhe për këtë arsye mendimet e tyre për të kaluarën ishin si zana. përralla, sepse nuk kishin fiksuar ngjarje historike në gjuhën e shkruar. Nga ana tjetër, egjiptianët fiksonin informacione mbi gurë, kështu që ata kishin kujtime për fakte që ishin zbehur me kalimin e kohës. Dhe ajo nuk i tregon menjëherë për Atlantidën, ajo flet për Athinën e parë, e themeluar rreth vitit 9600 p.e.s., pra 1000 vjet para qytetit Sais në Egjipt. Në atë kohë, grekët kryen një sukses të jashtëzakonshëm nga të gjithë: ata arritën të çlironin të gjithë popujt e Mesdheut nga pushtimi i një populli.

Ka zbulime të tjera për të mbështetur tezën e Sardenjës Korsikane Atlantis, por kërkimi i materialit kërkon kohë dhe sakrifica. Do të bëj çmos që të gjithë ju lexues, arkeologë, gazetarë dhe shkencëtarë t’ju jap sa më shumë prova. Është e rëndësishme që të paraqiten të gjitha provat e mundshme në mënyrë që të mund t’ju tregojmë se këto nuk janë thjesht rastësi. Një rastësi do të ishte normale. Katër po ashtu. Por kur sjellim mbi 40 rastësi për të mbështetur, atëherë ndoshta nuk janë rastësi, por prova të mundshme.
Prof. Sergio Frau (2002) kuptoi se “ Sardenja është Atlantis“, ndërsa në realitet është një pllajë e bllokut gjeologjik të Sardenjës Atlantike të Korsikës, dhe për këtë arsye është përpjekur të bëjë që ishulli i Atlasit të bashkohet me Sardenjen. Problemi është se Sardenja është vetëm një nëngrup i Atlantidës, prandaj mungonte i gjithë shelfi kontinental Sardo-Korsik, i cili aktualisht është i zhytur në ujë, siç thotë historia platonike e Timaeus dhe Critias., dhe mungonte zona malore në veri të ishullit Atlantis, pjesa e dalë e së cilës tani quhet “Korsikë”. Për më tepër, Korsika iu dorëzua Francës, duke e komplikuar tmerrësisht edhe më shumë kërkimin: në fakt, qeniet njerëzore, duke parë që një pjesë është italiane dhe një franceze, instinktivisht mendojnë se janë dy realitete të ndryshme, ndërsa përkundrazi janë i njëjti ishull i zhytur në ujë. siç më kanë konfirmuar tashmë gjeologët me famë botërore që e dinë. Por gjeologët e quajnë këtë ishull të zhytur mijëvjeçarë më parë me emrin “blloku gjeologjik korsikan sarde”, ndërsa prifti egjiptian që i tha Solonit nuk mund të përdorte termat “Sardenjë” dhe “Korsikë” që ende nuk ekzistonin. Pastaj arkeologët, duke përdorur metodën shkencore, verifikuan pretendimet e Fraut, dhe ata e kuptuan se shkencërisht llogaritë nuk u grumbulluan, dhe ata kanë të drejtë. Në realitet, si Frau ashtu edhe arkeologët kishin të drejtë: Frau kishte të drejtë, pasi Sardenja është një nëngrup i ishullit të Sardenjës së Atlantit të Korsikës. Arkeologët kishin të drejtë, pasi Sardenja është shumë e vogël në përmasa për të qenë Atlantis. Për më tepër, datimi nuragjik për fat të keq nuk ishte i saktë, kështu që u vëzhgua me të drejtë nga shkencëtarët tanë. Ndoshta ajo që na lë të hutuar është fakti që Atlantida është një ishull i zhytur në ujë, kështu që: pse bathimetrat e zhytura nuk u shfaqën kurrë gjatë qindra takimeve? Pse nuk janë thirrur ekspertët e bathometrisë? Ky ka të ngjarë të mbetet një mister për vitet në vijim. Me këtë mesazh dua të nënvizoj vlerësimin tim të thellë për të gjithë studiuesit, arkeologët, gjeologët, studiuesit, gazetarët si Sergio Frau dhe Graham Hancock, të cilët kanë kontribuar në kërkimin mbarëbotëror të së vërtetës. Ju të gjithë keni lavdërimin dhe respektin tim. Faleminderit për punën që keni bërë dhe vazhdoni të bëni. Kërkimi shkencor botëror mund të përparojë vetëm nëse çdo qytetar mund të japë kontributin e tij, edhe kur thotë marrëzi: sepse një gabim në kërkim nuk vret askënd, përderisa kërkimi vazhdon. Dhe gjëja e rëndësishme është që ne të ndalojmë së ndarë njëri-tjetrin midis shkencëtarëve dhe studiuesve: qëllimi ynë mund të jetë kërkimi i qetë i së vërtetës, me dialog të qetë. Nuk është serioze nëse një qytetar e përkthen gabimisht tekstin origjinal greqisht. “Nuk duhet ta godasim për këtë”: le të përpiqemi të përqendrohemi në dialog, diskutim dhe le të ndalojmë së zhvilluari luftën midis fraksioneve të mendimit. “Unë nuk jam dakord me atë që thua, por do të jepja jetën time që ti ta thuash” (fraza jo nga Voltaire, por nga Evelyn Beatrice Hall). Unë pres përgjigjen e studiuesve për deklaratat e mia për Atlantidën e Korsikës së Sardenjës, aktualisht gjysmë të zhytur në ujë.

Nëse vërtet dëshironi të kuptoni Atlantidën: studioni gjeologjinë e bllokut të zhytur në Korsikan Sardenja. Studimi i elefantëve xhuxhë sardezë të gjetur në Sardenjë, të quajtur Mammuthus Lamarmorae. Kur Platoni shkruan se “lloji i elefantëve ishte i pranishëm” ai flet për këtë kafshë, jo për elefantët indianë. Për të kuptuar Atlantidën është e nevojshme të njihet toponimia e Sulcis: “Poseidoni vuri dy burime atje, një të ujit të ftohtë dhe një të ujit të nxehtë”. Në fakt, Sardinianët e Korsikës Atlantike i quanin qytetet e Sulcis me emrat e mëposhtëm: Acquafredda (e cila u zhduk në mesjetë, por një kështjellë e Acquafredda mbeti në Siliqua), Acquacadda, S’acqua callenti de Susu, S’acqua callenti de Baxiu, Piscinas (ndoshta pas zhytjes së bllokut gjeologjik Sardeno-Korsikan), burimi i Zinnigas ekziston ende, Upper Is Sais dhe Lower Is Sais (që ndoshta i dhanë emrin qytetit të Sais në Egjipt ku i thanë Solonit të Atlantidës). ADN-ja e Atlantit është gjetur dhe studiuar tashmë nga profesori Carlo Lugliè, i cili tashmë ka vërtetuar SHKENCORSHT se kjo popullsi ka një ADN të ndryshme nga ajo e njerëzve neolitikë që populluan Sardenjen 3000 tre mijë vjet më vonë. E sigurt! Nëse ka ndodhur një katastrofë me fundosjen e bllokut gjeologjik të Korsikës Sardenja, është e qartë se ata vdiqën dhe një popullsi me ADN të ndryshme erdhi më vonë. Në Sulcis Poseidon padyshim i pëlqente shpellat. Aty ishin shpellat e IS Zuddas dhe Acquacadda (këtu rikthehet tema e ujit të nxehtë dhe të ftohtë dhe rrjedhimisht e burimeve). Por kur u zhvendos në veri, ai ndoshta shkoi në shpellat e Alghero, të cilat romakët i njihnin ende si Shpellat e Neptunit. Por Neptuni është emri latin i Poseidonit! Pra, shpellat e Neptunit janë vendndodhja e transferimit të këtij sundimtari të lashtë kur ai shkoi në veri, ndoshta për të vizituar djemtë e tij. Deri më sot, mendohej se Poseidoni/Neptuni ishte një mit/legjendë, përkundrazi ai ishte një sundimtar shumë i lashtë, i hyjnizuar më vonë. Ky fakt quhet “EVEMERIZM”. I sugjeroj të gjithë lexuesve që t’i hedhin një sy, për të mësuar gjëra të reja. Nëse ajo që them është e vërtetë, a mund ta vërtetoj disi? Nëse një person është inteligjent, ai mund ta deduktojë atë në mënyrën e mëposhtme. Mammuthus Lamarmorae deri tani janë gjetur në të paktën 3 vende: Funtanammari në Gonnesa, në Alghero ku është shpella e Neptunit dhe nëse nuk gaboj në Sinis. Në Alghero ne sapo thamë se atje janë Grottoes e Neptunit, prandaj Poseidoni shkonte atje. dhe ata gjetën mamuthin xhuxh sardinez. Nëse analizoni toponiminë e Gonnesës, ata gjetën një tjetër vigan xhuxh të llojit të elefantit në Funtanamari, që do të thotë “Shatërvan buzë detit”. Por burimi është burim uji! Këtu është tema e ishullit të pasur me burime ujore. Tani, prifti egjiptian i tha Solonit, rreth vitit 590 para Krishtit, shumë gjëra, por arkeologët nuk mund të shkojnë aq larg sa të pretendojnë se prifti i mësoi atij edhe gjuhën sardeno-korsikane dhe dialektet e ndryshme Atlantike. Të gjitha ato që unë rendis nuk janë rastësi: Atlantida është me të vërtetë blloku i Korsikës Sardenjë, aktualisht gjysmë i zhytur në ujë. Ndoshta studiuesit, tani, duke u shtirur se besojnë gjërat që them, gradualisht do të fillojnë të kuptojnë se kam të drejtë dhe se nuk gënjej. ata gjetën një tjetër vigan xhuxh të llojit të elefantit në Funtanamari, që do të thotë “Shatërvan buzë detit”. Por burimi është burim uji! Këtu është tema e ishullit të pasur me burime ujore. Tani, prifti egjiptian i tha Solonit, rreth vitit 590 para Krishtit, shumë gjëra, por arkeologët nuk mund të shkojnë aq larg sa të pretendojnë se prifti i mësoi atij edhe gjuhën sardeno-korsikane dhe dialektet e ndryshme Atlantike. Të gjitha ato që unë rendis nuk janë rastësi: Atlantida është me të vërtetë blloku i Korsikës Sardenjë, aktualisht gjysmë i zhytur në ujë. Ndoshta studiuesit, tani, duke u shtirur se besojnë gjërat që them, gradualisht do të fillojnë të kuptojnë se kam të drejtë dhe se nuk gënjej. ata gjetën një tjetër vigan xhuxh të llojit të elefantit në Funtanamari, që do të thotë “Shatërvan buzë detit”. Por burimi është burim uji! Këtu është tema e ishullit të pasur me burime ujore. Tani, prifti egjiptian i tha Solonit, rreth vitit 590 para Krishtit, shumë gjëra, por arkeologët nuk mund të shkojnë aq larg sa të pretendojnë se prifti i mësoi atij edhe gjuhën sardeno-korsikane dhe dialektet e ndryshme Atlantike. Të gjitha ato që unë rendis nuk janë rastësi: Atlantida është me të vërtetë blloku i Korsikës Sardenjë, aktualisht gjysmë i zhytur në ujë. Ndoshta studiuesit, tani, duke u shtirur se besojnë gjërat që them, gradualisht do të fillojnë të kuptojnë se kam të drejtë dhe se nuk gënjej. Këtu është tema e ishullit të pasur me burime ujore. Tani, prifti egjiptian i tha Solonit, rreth vitit 590 para Krishtit, shumë gjëra, por arkeologët nuk mund të shkojnë aq larg sa të pretendojnë se prifti i mësoi atij edhe gjuhën sardeno-korsikane dhe dialektet e ndryshme Atlantike. Të gjitha ato që unë rendis nuk janë rastësi: Atlantida është me të vërtetë blloku i Korsikës Sardenjë, aktualisht gjysmë i zhytur në ujë. Ndoshta studiuesit, tani, duke u shtirur se besojnë gjërat që them, gradualisht do të fillojnë të kuptojnë se kam të drejtë dhe se nuk gënjej. Këtu është tema e ishullit të pasur me burime ujore. Tani, prifti egjiptian i tha Solonit, rreth vitit 590 para Krishtit, shumë gjëra, por arkeologët nuk mund të shkojnë aq larg sa të pretendojnë se prifti i mësoi atij edhe gjuhën sardeno-korsikane dhe dialektet e ndryshme Atlantike. Të gjitha ato që unë rendis nuk janë rastësi: Atlantida është me të vërtetë blloku i Korsikës Sardenjë, aktualisht gjysmë i zhytur në ujë. Ndoshta studiuesit, tani, duke u shtirur se besojnë gjërat që them, gradualisht do të fillojnë të kuptojnë se kam të drejtë dhe se nuk gënjej. Atlantis është me të vërtetë blloku aktualisht gjysmë i zhytur në Korsikan Sardenja. Ndoshta studiuesit, tani, duke u shtirur se besojnë gjërat që them, gradualisht do të fillojnë të kuptojnë se kam të drejtë dhe se nuk gënjej. Atlantis është me të vërtetë blloku aktualisht gjysmë i zhytur në Korsikan Sardenja. Ndoshta studiuesit, tani, duke u shtirur se besojnë gjërat që them, gradualisht do të fillojnë të kuptojnë se kam të drejtë dhe se nuk gënjej.
Nëse Atlantis është me të vërtetë blloku gjysmë i zhytur Sardeno-Korsikan, atëherë disa pjesë të parahistorisë dhe historisë do të duhet të rishkruhen nga e para. Këtë punë ua lë juve, nuk jam i aftë. Për mua ka qenë tashmë një përpjekje mbinjerëzore për të qenë në gjendje të vendos rregull në mes të gjithë kësaj rrëmujë. Nuk më intereson fama. Sipas mendimit tim, profesor Ugas iu afrua kur fliste për bregdetin Atlantik të Afrikës, por për mendimin tim, për ta kuptuar më mirë atë, ai mund të rishqyrtonte tekstin e Marco Ciardi, kur ai flet për Bailly (Ciardi M., Atlantis A polemika shkencore nga Colombo te Darwin, Carocci editore, Rome, 1st edition, November 2002, f.92-97): në praktikë një pjesë e kolonisë Atlantike kolonizoi zonën e treguar nga Prof. Ugas, ndërsa Poseidoni u bë sundimtari i tanishëm ishulli i zhytur Sardo-Korsikan. Kujdes! Është e rëndësishme të theksohet se shelfi kontinental Sardeno-Korsikan i zhytur aktualisht është i madh në përmasa! Kjo ishte një pjesë integrale e ishullit. 11,000 vjet erozion nga rrymat detare gjeneruan baltën që rrethonte ishullin në historinë platonike, dhe kjo baltë, duke u vendosur, pastroi ujërat e Sardenjës së sotme duke i bërë ato të pastra. Për më tepër, ka një shkretëtirë shumë të vogël në Sulcis. Kjo shkretëtirë ka shumë të ngjarë të jetë artificiale. Studime të mëtejshme do të nevojiten për ta vërtetuar këtë, tani nuk jam në gjendje t’ju jap asnjë provë tjetër. ai pastroi ujërat e asaj që tani është Sardenja duke i bërë ato të kristalta. Për më tepër, ka një shkretëtirë shumë të vogël në Sulcis. Kjo shkretëtirë ka shumë të ngjarë të jetë artificiale. Studime të mëtejshme do të nevojiten për ta vërtetuar këtë, tani nuk jam në gjendje t’ju jap asnjë provë tjetër. ai pastroi ujërat e asaj që tani është Sardenja duke i bërë ato të pastra. Për më tepër, ka një shkretëtirë shumë të vogël në Sulcis. Kjo shkretëtirë ka shumë të ngjarë të jetë artificiale. Studime të mëtejshme do të nevojiten për ta vërtetuar këtë, tani nuk jam në gjendje t’ju jap asnjë provë tjetër.
Shpresoj që këto postimet e mia të jenë interesante. Nëse jo, fshini gjithçka dhe lëreni të qetë. Shpresoj që nga qindra njerëz, të ketë të paktën një ose dy që e kuptojnë rëndësinë e asaj që po bëj.
Kërkoj falje nëse kam momente zemërimi: Jam i tërbuar nga fakti që bota shkencore vazhdon të insistojë t’u thotë gënjeshtra dëgjuesve. Nuk është e drejtë që shkencëtarët dhe dijetarët të përhapin gënjeshtra. Eshte e padrejtë. Është e padrejtë që nuk është thirrur një ekspert i batimometrisë nga Sardenja/Korsikë. Është e padrejtë që Prof. Carlo Lugliè nuk u thirr për ta pyetur për vërtetësinë e asaj që thashë. Është e padrejtë që askush ASNJË TË EMËROJË speciet e elefantit Mammuthus Lamarmorae. Nëse nuk e keni parë kurrë, shkoni në muzeun e Iglesias. Por herën tjetër ju lutem flisni për këtë.
Për mua është detyrë morale ta bëj publike këtë informacion.
Për të paktën 2600 vjet askush nuk e ka kuptuar se Timaeus nuk është vetëm një tekst i astronomisë, por edhe i gjeologjisë, duke qenë se ka të bëjë me fundosjen gjeologjike të bllokut Atlantik të Korsikës Sardenjë.

Bathimetria 3D e Oqeanit Atlantik Mesolitik, i njohur tani si Deti Mesdhe 5
Batimetria 3D e Oqeanit Atlantik Paleolitik tani i njohur si Deti Mesdhe 5

Për arkeologët : po ndodh një ndryshim paradigme , siç shpjegohet në librin e Thomas Kuhn, Struktura e revolucioneve shkencore, si ndryshojnë idetë e shkencës, Einaudi, Torino, 1969: Unë e quajta atë ” Paradigma e Korsikës Sardiniane të Atlantit”. Më parë, të gjithë besonin se orbitat ishin rrethore, duke ndjekur Aristotelin siç ndiqni Lilliun (në stilin e “Ipse Dixit”, “Lilliu dixit”). Pastaj ata kuptuan, pas një numri të pafund testesh pas provash, se orbitat janë eliptike. Pastaj ndodhi një ndryshim tjetër paradigme: Bibla tha se toka ishte në qendër të Universit dhe Koperniku tha se Dielli ishte në fokusin e orbitës së tij eliptike. Galileo e konfirmoi këtë dhe ata i treguan instrumentet e torturës, të cilat unë shpresoj se nuk do me tregosh. Por Bruno u dogj i gjallë, i gjori. Tani unë ju kërkoj: më jepni përfitimin e dyshimit dhe kontrolloni pretendimet e mia, ju lutem. Mund të zgjasë shumë, por do të kuptoni se jemi sërish përballë diçkaje të jashtëzakonshme: një ndryshim të ri paradigme. Ishulli i Atlantidës është emri egjiptian për bllokun gjeologjik aktualisht gjysmë të zhytur sardeno-korsikan, dy pllajat e të cilit dalin nga uji tani njihen me emrat Sardenjë dhe Korsikë. Prof. Carlo Lugliè mund t’ju ndihmojë duke shpjeguar se popullsia origjinale Atlantike, rreth 11,000 vjet më parë, kishte një ADN të ndryshme nga njerëzit neolitikë që e populluan atë 3,000 vjet pas katastrofës, dhe mbi të gjitha jetuan duke siguruar burime detare, dhe për këtë arsye , vendbanimet Atlantike ato ishin të vendosura kryesisht në brigjet. Është për këtë arsye që qytetërimi është zhdukur pothuajse tërësisht: sepse ata jetonin në brigje dhe këto u zhytën “në harkun e shkurtër të një dite e një nate tërmetesh dhe përmbytjesh të tmerrshme”. Sot shkenca i quan paleokendet e Atlantit me emrin “shelf kontinental sardeno-korsikan”. Për më tepër, ka pasur 11,000 vjet rryma detare që gërryen dhe shkatërrojnë strukturat bregdetare. Ndoshta është e pamundur të gjesh ende mbetjet e këtij qytetërimi. Për më tepër, qeveria Andreotti ka lejuar Shtetet e Bashkuara të krijojnë një bazë nëndetëse bërthamore në La Maddalena, kështu që amerikanët kishin të paktën gjysmë shekulli për të kryer bastisjet e tyre me nëndetëset në ujërat tona, përpara se Superintendencat të zgjoheshin dhe të kuptonin se çfarë po ndodhte. . Dhe meqenëse amerikanët janë të zgjuar, ata kanë ngritur një “bazë ushtarake” pikërisht në Teulada, në Sulcis. Por shikoni, çfarë rastësie… Fantarkeologjia? Të nderuar mbikëqyrës, ku janë nëndetëset tuaja për eksplorim bregdetar? Ku janë mijëra raportimet tuaja për shtratin e detit të Sardenjës? Ku janë bathimetri 3D të shtratit të detit? Apo ndoshta askush nuk i bëri ato? Dhe ku janë letrat drejtuar Ministrave, që kërkojnë të marrin këto gjëra? Për të marrë fonde duke shpjeguar rëndësinë e tij të jashtëzakonshme për historinë e qytetërimit njerëzor? Nëse Atlantida e Sardenjës Korsikane u fundos rreth vitit 9600 para Krishtit, pse po humbisni frymën dhe energjinë tuaj duke kërkuar Atlantidën në shtresat Nuragjike? Pasi ekzistenca e Atlantidës me kryeqytetin e saj Sulcis merret si e mirëqenë, njeriu ka një ide të saktë se ku mund të kërkohen strukturat e përshkruara nga Platoni. për të kërkuar për të marrë këto gjëra? Për të marrë fonde duke shpjeguar rëndësinë e tij të jashtëzakonshme për historinë e qytetërimit njerëzor? Nëse Atlantida e Sardenjës Korsikane u fundos rreth vitit 9600 para Krishtit, pse po humbisni frymën dhe energjinë tuaj duke kërkuar Atlantidën në shtresat Nuragjike? Pasi ekzistenca e Atlantidës me kryeqytetin e saj Sulcis merret si e mirëqenë, njeriu ka një ide të saktë se ku mund të kërkohen strukturat e përshkruara nga Platoni. për të kërkuar për të marrë këto gjëra? Për të marrë fonde duke shpjeguar rëndësinë e tij të jashtëzakonshme për historinë e qytetërimit njerëzor? Nëse Atlantida e Sardenjës Korsikane u fundos rreth vitit 9600 para Krishtit, pse po humbisni frymën dhe energjinë tuaj duke kërkuar Atlantidën në shtresat Nuragjike? Pasi ekzistenca e Atlantidës me kryeqytetin e saj Sulcis merret si e mirëqenë, njeriu ka një ide të saktë se ku mund të kërkohen strukturat e përshkruara nga Platoni. https://www.atlantisfound.it/wp-content/uploads/2023/02/Capitale-di-Atlantide-Luigi-Usai-17-febbraio-2023-pulita.png Prof. Ndoshta problemi është se strukturat mund të jenë edhe 100 metra nën tokë, sepse në pamje të parë duket se ato janë zhytur nga male dheu (kjo duhet verifikuar, por është e kuptueshme për syrin). Salvatore Dedola është një gjeni: ai vuri re mbivendosjen e pabesueshme midis emrave sardinianë dhe babilonas, sumerë dhe akadian. “Kishte një koenozë gjuhësore paleo-neolitike”. Gjithçka është në rregull! Koenoza gjuhësore u shkaktua nga populli Atlantik i bregut të Sardenjës, d.m.th të njëjtët banorë, ADN-ja e të cilëve tashmë është analizuar në dy individë nga tre nga streha shkëmbore e Su Carroppu. Atlanteanët Sardo-Korsikanë migruan në Mesdhe. Dhe këto migrime do të shpjegonin qytetërimin Kretan që adhuronte demin, i cili kishte Labrys, do të shpjegonte kulturën shumë të zhvilluar dhe gdhendjen e treshesë së Poseidonit që gjendet në Pallatin e Knossos; dhe do të shpjegonte pse shufrat e Sardenjës gjenden në Kretë, në Qipro, dhe pse ekziston Akrotiri në Qipro dhe ekziston një Akrotiri i dytë në Santorini, ku jetonte një qytetërim i evoluar që kishte edhe tualete dhe tuba… Do të shpjegonte pse në mal Carmel ata gjetën struktura nga epoka Nuragic. Do të shpjegonte pse Atlit-Yam, Pavlopetri, Herakleion/Thonis, Baia dhe kushedi sa të tjerë që as nuk i keni gjetur ende… Dhe gjithashtu do të shpjegonte pse Atlit-Yam kishte atë emër, meqë ndoshta Atlantida ishte ishulli mëmë nga i cili ata kishin emigruar… Meqenëse Atlantida kishte ligje (kolona e orikalkut e gdhendur me ligjet, në majë të së cilës derdhën gjak demi? Tingëllon e njohur?), a nuk është për t’u habitur që pasardhësit më pas krijuan Kodin e Hamurabit, i forcuar nga njohuritë juridike të zhvilluara në mijëvjeçarët e mëparshëm në bllokun gjeologjik Sardeno-Korsikan-Atlantik. Më jep përfitimin e dyshimit vetëm për një moment. Romakët kërkuan Damnatio Memoriae për Atlantidën. Ata i nënshtruan, ndoshta i zhveshën shpellat e Neptunit nga materiali i vogël që ndoshta kishte mbetur ende, por ata vazhduan t’i thërrasin me emrin e tyre. Me pak fjalë, ata e njihnin Poseidonin/Neptunin, për ta ai ishte ende një personazh historik. Në këtë pikë nuk do të më çudite nëse emrat që lidhen me Atlantis do të ishin ndaluar dhe ndoshta Atlas është bërë Antas, gjë që mund të sqaronte toponimin S’Antadi. Unë nuk kam qenë në gjendje ta hulumtoj këtë dhe nuk jam absolutisht i aftë për të. dhe S’Antadi shfaqet edhe në Sant’Antonio di Santadi (por shikoni çfarë rastësie e pabesueshme? Amerikanët kanë ngritur një bazë ushtarake edhe këtu… por sa rastësi e çuditshme… dhe më pas në Perdas de Fogu ka një tjetër bazë ushtarake, pikërisht aty ku vodhën ADN-në e banorëve… çfarë rastësie e çuditshme… por sigurisht që jam me imagjinatë, hë? Po në lidhje me?) Në bazën ushtarake të nëndetëseve La Maddalena, amerikanët sollën, dëgjojnë… nishanet për të krijuar tunele ndër më të mëdhenjtë në botë që atëherë ekzistonin. Pse? Pse amerikanët ishin të interesuar të hapnin tunele të mëdha në dhe përreth La Maddalena? Çfarë kërkonin ata nën tokë? A kishin parë ndonjë lloj metali nëpërmjet satelitit (mund të bëhet)? E kuptoj nëse ata mbajnë një raketë, nëse mbajnë materiale të tjera të dobishme për qëllime ushtarake, por ç’të themi për nishanet për të gërmuar tunele? Ndoshta mund të jetë interesante të analizohet se ku ndodhen bazat ushtarake për të nxjerrë informacione të tjera të dobishme. Nëndetëset bërthamore për Mesdheun? Vetëm në gjysmë të rrugës midis Sardenjës dhe Korsikës? Pati incidente dhe gazetat dikur raportuan se nëndetësja ishte pikërisht në Teulada.

Atlantis ekziston, e gjetur nga Dr. Luigi Usai

Për të mësuar më shumë:

 • emri Atlantik Gadiro, i përkthyer në greqisht si Eumelo (që të kujton Emilio);
 • marrëdhëniet ndërmjet Karnakut dhe Carnacit;
 • zona e Gadiricës dhe vendndodhja e saktë e Kolonave: banka El Haouaria?
 • a janë të gjithë Gadiros, pra sardeno-korsikan-atlantë?: duke u nisur nga kjo hipotezë, gjeni të gjithë Gadiros të përmendur në historinë zyrtare të lashtë (njëri ishte Kretas; njëri ishte poet; njëri fitoi Lojërat Olimpike duke konkurruar me mëzat e sjellë në funeral. e Patrokliut, gjeni të tjerë);
 • Prania e toponimeve sardineze që përfshijnë hyjnitë sardineze Corso Atlantis Isis dhe Horo (Oro): shih toponimet me Isidoro –> ekziston mundësia që adhurimi i Isidoros të jetë kristianizuar më vonë në Sant’Isidoro. Vini re praninë e së njëjtës toponimi në Tenerife, një koloni sardeno-korsikane Atlantike.
 • Studim i mëtejshëm për t’u bërë, mbi “mitza” sardinian do të thotë -> do të thotë burim, pellg uji, si në mitin platonik. Ka një kuptim të ngjashëm në gjuhën hebraike, e cila është semite si sardinishtja. Kam përshtypjen se populli hebre në kërkim të tokës së premtuar nuk ishte gjë tjetër veçse një pjesë e popujve sardezë që migruan në Egjipt në kërkim të një toke që nuk do të fundosej, ndryshe nga blloku i Sardenjës që po fundosej. Dhe kjo fundosje, e njohur vetëm në kohët e largëta, çdo x mijë vjet, me fundosjet e pjesshme, është e njëjta që citoi Montezuma, duke thënë se paraardhësit e tij erdhën nga Oqeani Atlantik (d.m.th. Mesdheu para vitit 9600 p.e.s.), duke lënë një tokë perfekte që po fundosej megjithatë.
 • Kretanët ishin migrime Atlantike sardeno-korsikane –> Një tjetër reflektim për arkeologët: pse nuk kam dëgjuar kurrë ndonjë studiues të bëjë krahasime midis Minotaurit dhe Su Boe Erchitu dhe Su Boe Muliache ? Pse askush nuk e ka vënë në dukje se minotauri është një figurë mitologjike sardeno-korsikane ? Kërkoni imazhet e këtyre personazheve në internet dhe do të kuptoni se minotauri nuk është ndoshta asgjë më shumë se një besim/legjendë e lashtë Sardenjë, e ringjallur në Kretë . Minoanët ishin migrime sardeno-korsikano-atlanteane në Kretë; siç e dini, Evans zgjodhi fjalën “Minoans” në mënyrë arbitrare. Ekziston edhe demi androcefalik ose bronzi i Nules , i cili nuk bën gjë tjetër veçse konfirmon të gjitha këto deklarata. Su Boe Erchitu është një krijesë legjendare e traditës popullore të Sardenjës . Kjo nuk duhet të ngatërrohet me Su Boe Muliache, një tjetër krijesë legjendare sardineze .Nuk po them se kam vërtet të drejtë. Unë po them: pse nuk përpiqemi të eksplorojmë rrugë të tjera mendimi? Pse nuk kërkojmë zgjidhje të tjera për problemet e pazgjidhura? Shpresoj që këto fjali të miat të kuptohen për atë që janë: është e qartë që nuk jam specialist; Propozimi im për studiuesit është që të jenë të hapur për shqyrtimin e mundësive që deri më tani ishin përjashtuar apriori. Sërish, ju ftoj të rishqyrtoni toponiminë e Sulcis, sepse të gjithë ata emra qytetesh që i referohen mitit platonik janë shumë të çuditshëm: në Karbonia ndodhet një fshat i quajtur “Acqua Callentis”; në Nuxis “S’acqua callenti de Basciu”, S’Acqua callenti de Susu; qyteti mesjetar i Acquafredda u zhduk, i cili la kështjellën e Acquafredda; burimi i Zinnigas; madje ka lidhje me toponiminë egjiptiane: Heliopolis (qyteti i diellit) dhe në Sulcis Terr’e Soli (vendi i diellit, Terresoli). Sais në Egjipt dhe Is Sais Inferiore dhe Is Sais Superiore në Sulcis. Shkurt, për mendimin tim kjo toponimi duhet të merret seriozisht në konsideratë nga një studiues që respekton veten. Mund të kuptoj gjithashtu se mbase askush nuk e kishte vënë re deri më tani, por tani që e kam bërë publik informacionin, për mendimin tim mund të jetë e vlefshme që disa studiues të fillojnë të ecin në këto shtigje të reja të pashkelura.
 • Ditët e fundit kuptova se Cabras është një mbiemër, është emri i një qyteti; është lokaliteti ku gjetën Gjigantët e Mont’e Prama; dhe mendova: “Cabras në Sardenjë do të thotë dhi”; ky emër madje mund të datojë që nga paleoliti! Menjëherë më pas mendova: “Pyes veten nëse ka pasur një fshat të lashtë të quajtur Brebeis”, që do të thotë “dele” në sarde. I kam menduar këto gjëra rreth 2 ditë më parë. Vetëm tani, duke ekzaminuar Sulcis, kuptova se ekziston pellgu Is Brebeis, Stagno Le Pecore, pikërisht në Sulcis . E çmendur: duket se teoritë e mia kanë një përputhje në botën reale, gjithçka tani duket se ka një kuptim të thellë dhe madje intuitiv. Nuk kisha dëgjuar kurrë më parë për këtë pellg Is Brebeis…

 

Nëse teoria e Atlantidës Korsikane Sardenjë do të ishte e vërtetë dhe e vërtetuar shkencërisht , do të kishte shumë pasoja të menjëhershme nga pikëpamja shkencore, historike, antropologjike, kulturore, gjuhësore, tregtare dhe filozofike. Ketu jane disa shembuj:

 1. Shkencor : Zbulimi i një qytetërimi kaq të avancuar në një ishull kaq të largët mund të stimulojë kërkime të reja shkencore për të kuptuar më mirë këtë qytetërim dhe ndikimin e tij në botën antike. Mund të kërkohen fushata të reja gërmimi dhe studimi për të eksploruar rrënojat e zhytura në ujë dhe objektet antike.
 2. Historike : Zbulimi i një qytetërimi kaq të përparuar në një ishull kaq të largët mund të ndryshojë mënyrën se si ne e shohim historinë e lashtë. Mund të nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar më mirë se si u zhvillua ky qytetërim dhe si ndërveproi me kulturat e tjera mesdhetare.
 3. Antropologjike : Zbulimi i një qytetërimi kaq të përparuar në një ishull kaq të largët mund të sigurojë informacion të ri mbi shkëmbimet kulturore midis qytetërimeve të ndryshme të Mesdheut të lashtë. Mund të nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar më mirë se si këto kultura ndërvepruan me njëra-tjetrën dhe si ndikuan ato në traditat dhe zakonet e njëra-tjetrës.
 4. Kulturore : Legjenda e Atlantidës ka magjepsur njerëzit për shekuj me radhë dhe zbulimi i vendndodhjes së saj të vërtetë mund të frymëzojë vepra të reja të artit dhe letërsisë. Mund të krijohen tregime, poema, piktura dhe skulptura të reja që përfaqësojnë këtë qytetërim të humbur.
 5. Gjuhësor : Zbulimi i një qytetërimi kaq të përparuar në një ishull kaq të largët mund të sigurojë informacione të reja mbi përhapjen e gjuhëve në Mesdheun e lashtë. Mund të nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar më mirë se si përhapen këto gjuhë midis kulturave të ndryshme mesdhetare.
 6. Tregtia : Zbulimi i një qytetërimi kaq të avancuar në një ishull kaq të largët mund të sugjerojë ekzistencën e rrugëve të panjohura tregtare midis kulturave të ndryshme të Mesdheut. Mund të nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar më mirë se si funksionuan këto rrugë dhe si ndikuan ato në përhapjen e ideve dhe inovacioneve.
 7. Filozofike : Legjenda e Atlantidës është transmetuar nga grekët e lashtë dhe zbulimi i vendndodhjes së saj të vërtetë mund të ofrojë perspektiva të reja mbi filozofinë e lashtë greke. Mund të nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar më mirë se si grekët e lashtë e përfshinë legjendën e Atlantidës në mendimet e tyre filozofike.

Në përgjithësi, nëse teoria Sardenjë e Korsikës Atlantis do të ishte e vërtetë dhe e vërtetuar shkencërisht, ajo do të kishte shumë pasoja të menjëhershme nga pikëpamja shkencore, historike, antropologjike, kulturore, gjuhësore, tregtare dhe filozofike.

Kolonia Sardo Corso Atlantidee para zhytjes së bllokut gjeologjik Sardeno-Korsikan

Ndër kolonitë më të njohura të Sardenjës Korsikane të Atlantit përpara zhytjes së bllokut gjeologjik të Sardenjës Korsikane, janë strukturat e gjetura në Turqi të Gobekli Tepe, Karan Tepe dhe të tjera të ngjashme që ende analizohen sot. Rindërtimi i këtij informacioni është jashtëzakonisht i vështirë, por ne mund të përpiqemi ta bëjmë atë, duke filluar për shembull nga simbolet. Struktura me rrathë koncentrikë duhet të njihet tashmë si një referencë për strukturën e Sulcis, ku sundimtari i lashtë sardeno-korsikan Poseidoni vendosi rezidencën së bashku me Kliton, në një kodër/kodër pranë Santadi dhe Sant’Anna Arresi. Gobekli Tepe dhe Karan Tepe paraqesin struktura atlanteane të quajtura Taulas (tavolina), në formën e një T, të cilat Atlantidasit i kishin ndërtuar edhe në ishullin Menorca. Simbolika mezolitike e Atlantikut të Korsikës Sardiniane është e pranishme në Turqi në Tepe të ndryshme të gërmuara deri më tani, pasi ato përfshijnë Demin e shenjtë për Atlantidat dhe shkaba. Shkaba e Atlantit, e përfaqësuar në Turqi, më pas do të përfaqësohet mes popullit të Egjiptit me përfaqësimin e shenjtë të Mut dhe Nekhbet. Në veçanti, egjiptianët, për të sqaruar se po flisnin për Atlanteanët Sardeno-Korsikan, vendosën simbolin e Metalurgjisë së Sulcis në kthetrat e Nekhbetit, të cilin e tregojmë në imazhin menjëherë më poshtë:

Nekhbet me simbolin e Metalurgjisë së Shenjtë të Sulcis
Nekhbet me simbolin e Metalurgjisë së Shenjtë të Sulcis
Nekhbet me simbolin e Metalurgjisë së Shenjtë të Sulcis
Nekhbet me simbolin e Metalurgjisë së Shenjtë të Sulcis
Nekhbet me simbolin e Metalurgjisë së Shenjtë të Sulcis
Nekhbet me simbolin e Metalurgjisë së Shenjtë të Sulcis
Nekhbet me simbolin e Metalurgjisë së Shenjtë të Sulcis
Nekhbet me simbolin e Metalurgjisë së Shenjtë të Sulcis
Nekhbet me simbolin e Metalurgjisë së Shenjtë të Sulcis
Nekhbet me simbolin e Metalurgjisë së Shenjtë të Sulcis

Atlanteanët e Korsikës Sardenjë ndërtuan strukturat Gobekli Tepe dhe Karan Tepe si një demonstrim të avancimit të tyre teknologjik dhe aftësive arkitekturore, dhe kjo kishte një rëndësi të madhe kulturore për ta. Sjellja e tyre nuk mund të kalonte pa u vënë re dhe u tregoi popullatave të tjera mënyra të reja jetese, sjellje të reja, fe të reja. Kishte një shkëmbim kulturor të vazhdueshëm midis qytetërimeve dhe popullsive të ndryshme. Kjo shpjegon edhe pse në Gobekli Tepe janë të pranishëm edhe Taulat e Menorkës. Për të sqaruar të gjitha këto çudira, nevojitej një ndryshim paradigme, të cilën do ta quajmë Paradigma Sardiniane Corso Atlantide, e cila arrin të qartësojë shumë aspekte deri tani të paqarta të së shkuarës arkeologjike dhe antropologjike.

 

KRITIKA E ATLANTIS SARDO CORSA

 

RUAJTJA E ZBULIMEVE DHE MBROJTJA E TRASHËGIMISË KULTURORE

Dua të theksoj se kam bërë gjithçka për t’i bërë publike dhe për t’i bërë publike këto të dhëna, por kam goditur një mur me tulla.si nga Superintendencat, të cilët nuk u përgjigjën kurrë në emailet e mia apo nga pecs-at e mia, dhe nga Ministria e Trashëgimisë Kulturore, e cila nuk u përgjigj kurrë në emailet e mia apo pecs tim, dhe nga profesorë të ndryshëm universiteti dhe arkeologë me të cilët kontaktova privatisht. Më thanë se “Komuniteti shkencor në të vërtetë nuk ekziston”, ose se “ata nuk zbulojnë zbulimet e studiuesve të tjerë”. Në praktikë, nëse një qytetar i thjeshtë bën një zbulim të mundshëm, atij nuk i sigurohet asnjë mbështetje për t’ia komunikuar atë botës shkencore. Ekziston pritshmëria që një person i papërvojë, i cili nuk e ka bërë kurrë më parë, të krijojë një punim shkencor të përsosur nga e para, me të gjitha gërmadhat dhe t’ia dorëzojë s’di kujt për botim dhe analizë nga komuniteti shkencor. Për mendimin tim kjo është një gjë e turpshme. Unë do të prisja ndihmë në fillimin e përpjekjes për t’i rregulluar pretendimet e mia në një mënyrë të kuptueshme, dhe më pas në shpërndarjen për analizë dhe kontrollin e kryqëzuar të vërtetës së pretendimeve. I njëjti qëndrim nga shtëpitë botuese: do ta kishin botuar librin, por pasi shkencëtarët të kishin konfirmuar deklaratat e mia.

Bathimetria 3D e Oqeanit Atlantik Paleolitik që tani njihet si Deti Mesdhe
Bathimetria 3D e Oqeanit Atlantik Paleolitik që tani njihet si Deti Mesdhe
Batimetria 3D e Oqeanit Atlantik Mesolitik, i njohur tani si Deti Mesdhe 4
Bathimetria 3D e Oqeanit Atlantik Paleolitik tani i njohur si Deti Mesdhe 4

 

Bathimetria 3D e Oqeanit Atlantik Paleolitik tani i njohur si Deti Mesdhe 3
Bathimetria 3D e Oqeanit Atlantik Paleolitik sot i njohur si Deti Mesdhe 3

 

Atlantis, me ngjyrë të gjelbër skica e ishullit legjendar të Atlantis, e formuar nga blloku gjysmë i zhytur Sardeno-Korsikan dhe paleokendet e tij
Atlantis, me ngjyrë të gjelbër skica e ishullit legjendar të Atlantis, e formuar nga blloku gjysmë i zhytur Sardeno-Korsikan dhe paleokendet e tij

Teoria e Luigi Usait mbi pozicionin e Atlantidës në bllokun gjysmë të zhytur Sardenja-Korso nuk është vërtetuar ende nga studiuesit, por ajo ka ngjallur interes të madh tek studiuesit nga e gjithë bota për sugjerimin e saj mbi zbulimin e mundshëm të Atlantidës. Usai ka ofruar qindra prova të verifikueshme dhe shkencore që duket se tregojnë vazhdimisht ekzistencën e Atlantidës në bllokun gjeologjik të Korsikës të Sardenjës aktualisht gjysmë të zhytur në ujë. Megjithatë, disa studiues kanë ngritur kundërshtime dhe kritika ndaj teorisë së Usait, duke argumentuar se nuk ka prova konkrete që demonstrojnë ekzistencën e Atlantidës në bllokun gjysmë të zhytur Sardo-Corso. Për më tepër, disa kanë theksuar se teoria e Usait bazohet në interpretime subjektive të burimeve historike dhe gjeologjike dhe se ende nuk është kryer asnjë stratigrafi për verifikimin e kryqëzuar të saj. Studiues të tjerë në vend të kësaj kanë shprehur interes për teorinë e Usait dhe kanë nënvizuar nevojën për kërkime dhe analiza të mëtejshme për të verifikuar vlefshmërinë e saj. Implikimet e mundshme të teorisë së Usait për vendndodhjen e Atlantidës për historinë njerëzore janë të mëdha, pasi ato mund të çojnë në një rishkrim të historisë antike dhe zbulimin e informacionit të ri rreth qytetërimeve të lashta. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se teoria e Usait ende nuk është konfirmuar dhe se nevojiten kërkime dhe analiza të mëtejshme për të verifikuar vlefshmërinë e saj. Studiues të tjerë në vend të kësaj kanë shprehur interes për teorinë e Usait dhe kanë nënvizuar nevojën për kërkime dhe analiza të mëtejshme për të verifikuar vlefshmërinë e saj. Implikimet e mundshme të teorisë së Usait për vendndodhjen e Atlantidës për historinë njerëzore janë të mëdha, pasi ato mund të çojnë në një rishkrim të historisë antike dhe zbulimin e informacionit të ri rreth qytetërimeve të lashta. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se teoria e Usait ende nuk është konfirmuar dhe se nevojiten kërkime dhe analiza të mëtejshme për të verifikuar vlefshmërinë e saj. Studiues të tjerë në vend të kësaj kanë shprehur interes për teorinë e Usait dhe kanë nënvizuar nevojën për kërkime dhe analiza të mëtejshme për të verifikuar vlefshmërinë e saj. Implikimet e mundshme të teorisë së Usait për vendndodhjen e Atlantidës për historinë njerëzore janë të mëdha, pasi ato mund të çojnë në një rishkrim të historisë antike dhe zbulimin e informacionit të ri rreth qytetërimeve të lashta. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se teoria e Usait ende nuk është konfirmuar dhe se nevojiten kërkime dhe analiza të mëtejshme për të verifikuar vlefshmërinë e saj. pasi ato mund të çonin në një rishkrim të historisë së lashtë dhe në zbulimin e informacionit të ri për qytetërimet e lashta. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se teoria e Usait ende nuk është konfirmuar dhe se nevojiten kërkime dhe analiza të mëtejshme për të verifikuar vlefshmërinë e saj. pasi ato mund të çonin në një rishkrim të historisë së lashtë dhe në zbulimin e informacionit të ri për qytetërimet e lashta. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se teoria e Usait ende nuk është konfirmuar dhe se nevojiten kërkime dhe analiza të mëtejshme për të verifikuar vlefshmërinë e saj.

Oqeaninë, nimfa uji, nimfa mali, janë emrat me të cilët quheshin gratë sardeno-korse.

Hipoteza e re e punës: Grekët e lashtë i quanin gratë sardenë “nimfa uji”, “nimfa mali” . Tani mund të shkoni dhe të studioni të gjitha referencat që gjeni në internet për “nimfat e ujit” dhe pak nga pak do të filloni të kuptoni se ato janë gratë që kanë jetuar në atë që sot është Sardenja.

Pse oqeanina? Sepse deti rreth bllokut Sardeno-Korsikan quhej Oqeani Atlantik në Paleolitik, kështu që nga Paleoliti e këtej, nëse do të flitej për një grua që jetonte në atë territor, për shembull Sardenja dhe Korsika aktuale, mund të thuash se ajo ishte një Oqeaninë, domethënë se vinte nga Oqeani Atlantik, si në imazh:

Atlantida në Oqeanin Atlantik Mesolitik sot quhet Deti Mesdhe
Atlantida në Oqeanin Atlantik Mesolitik sot quhet Deti Mesdhe

Ruajtësit e burimeve të ujit –> puset e shenjta të epokës nuragjike gëzohen në shpella, gëzohen në shpella –> shpellat: për shembull Grotte Is Zuddas, Grotta d’Acquafredda; Shpellë e Su Carroppu e Sirri në Carbonia, Shpellë e Neptunit në Alghero etj; a gezohesh ne shpella -> vajzat fshatare te Domus De Janas -> mire te pakten nuk thoshin “sille si barinj”, eshte nje fillim i mbare vajzat e burimeve dhe qe jetoni ne pyll -> Sardenja ishte e gjitha një dru, më pas u shndërrua në Hambarin e Romës; virgjëreshat aromatike –> mirë, të paktën nuk thoshin “pottaisi unu fragu purexiu”, është një fillim i mbarë; të veshur me të bardha —> Më ka munguar kjo: Nuk e dija që sardenjtë visheshin të bardha parfumoni flladet, mbroni dhitë dhe barinjtë –> këtu është një referencë e qartë për botën bujqësore në përgjithësi, por madje është në harmoni me Sardenjen bashkëkohore; i dashur për pyllin, me fruta të shkëlqyera -> tani duke rilexuar të gjitha referencat për Nimfat e Detit, është shumë e qartë të kuptojmë se po flasim për Gratë Sardenjë. Kur në mitologji shkruhet: “X” u martua me një nimfë deti, thjesht do të thotë se ai u martua me një grua sarde, kaq. Kërkoni sa më shumë tekste që të doni të kontrolloni dhe së shpejti do të filloni të kuptoni se pak nga pak po bëhet përparim në kuptimin e antikitetit. Nëse vërtet duam të bëjmë përparim të rëndësishëm në kuptimin e kuptimeve, duhet të përpiqemi gjithashtu të bëjmë diçka që askush nuk e ka bërë më parë: GUXOJ. Duke u përpjekur të spekulojnë, të teorizojnë gjëra që arkeologët nuk kanë mundësi t’i thonë sepse do të prishnin reputacionin e tyre, të përpiqen të SHIHIN, KUPTOJNË atë që askush nuk ka mundur të shohë deri më tani. Tani mund të përpiqemi të rishqyrtojmë Naiadët dhe Nereidët, duke u nisur nga këto reflektime, për të parë nëse është e mundur të nxjerrim informacione të reja domethënëse, këndvështrime të reja të dobishme për të mësuar. Nuk kam gjetur informacione specifike në faqet e tjera të internetit që sugjerojnë se nimfat e ujit ishin thjesht gra sardenë, për momentin duket se është vetëm bindja ime. Megjithatë, figura e femrës në historinë dhe kulturën e Sardenjës është absolutisht qendrore dhe traditat sardineze me legjendat e tyre, kultet fetare, peripecitë politike dhe popullore janë të lidhura ngushtë me rrënjët matriarkale.

Superintendencat dhe të paktën një Ministri e Qeverisë Italiane nuk i janë përgjigjur kurrë pecs sime (e-mail i certifikuar me vlerë ekuivalente me postën e regjistruar me faturë kthimi) ku kam raportuar zbulimin brenda 24 orëve sipas legjislacionit aktual për prokurimin e objekteve arkeologjike ose Trashegimi kulturore. Ndoshta ata menduan se ishte një shaka .

Prandaj:

1) Unë nuk u besoj atyre publikisht ;

2) bazuar në legjislacionin aktual, kam detyrën ligjore dhe morale të mbroj dhe ruaj gjetjet e bëra : Kam bërë publik lajmin për të parandaluar prishjen e zbulimit dhe gjetjeve vitet e fundit (të dëmtuara, të sabotuara, të vjedhura, të eksportuara ilegalisht, shkatërruar nga njerëz të paaftë si personeli ndërtimi pa përvojë që kryen manovra në terren etj.) për shkak të keqmenaxhimit të gjetjeve nga shteti. Në fakt, me ligj do të kisha detyrimin e heshtjes, për të pasur të drejtën e përqindjes ekonomike të zbulimit. Por në këtë rast ndërgjegjja ime më kërkon të bëj publik lajmin sepse sipas meje ështëZyrtarët shtetërorë që duhet të mbrojnë zbulimin dhe gjetjet (pasuritë kulturore, thesaret, veprat e artit, artifaktet, portet, fshatrat, varkat etj.), aktualisht po e rrezikojnë atë me indiferencën e tyre të dukshme.

 

Disa të dhëna/informacione të përdorura në këtë faqe interneti janë vënë në dispozicion nga projekti EMODnet Human Activities dhe Emodnet, www.emodnet-humanactivities.eu, i financuar nga Drejtoria e Përgjithshme e Komisionit Evropian për Çështjet Detare dhe Peshkimin.

Në bazë të legjislacionit aktual, duke pasur parasysh animus derelinquendi ndaj corpus deelictionis, deklaroj gjetjen dhe/ose objektet e pranishme në të Res Nullius dhe Res Derelicta, me përjashtim të dispozitave të ndryshme rregullatore të cilat do të vlerësohen herë pas here pranë autoriteteve kompetente.